Radionice u NK

Marić: Vrlo je važno da djeca steknu naviku čitanja

Kultura / Flash | 14. 06. 2014. u 17:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dječji odjel Narodne knjižnice HNŽ –a danas je organizirao pričaonicu i igraonicu na temu 'Oprostite jeste li vi vještica?' za najmlađe korisnike knjižnice.

''Danas smo čitali priču za najmlađe od četiri do šest godina, nakon interaktivne priče, razgovarali smo o crnom mačku, glavnom liku, jeli čarobne keksiće, pili čarobni napitak... Inače organiziramo čitaonice za najmlađe, a kroz razgovore nakon priče provlačim im teme najzanimljivijih bajki, pričamo o njihovim životnim, dječjim situacijama i crtamo glavne likove'', rekla je za Bljesak.info Zorica Marić, voditeljica dječjeg odjela Narodne knjižnice Mostar.

Istaknula je kako se trude djecu potaknuti na čitanje, a ovo ljeto po peti put organizira se akcija 'Knjige na sunce' kada se malim posjetiteljima daju knjige na neki duži period od par mjeseci, tako da djeca kroz cijelo ljeto mogu čitati knjige.

''Ove godine po prvi put organiziramo i lutkarske radionice, gdje izrađujemo različite lutke, priređujemo vlastitu lutkarsku predstavu, a premijeru planiramo u rujnu.

Na dječjem odjelu ove godine također je otvoren natječaj za najbolji literarni rad na temu ljeta, taj natječaj otvoren je do prvog rujna, a za sada mogu otkriti da će biti priređene predivne bogate nagrade'', najavila je naredne akcije Marić, nadodajući kako će u rujnu također biti organizirana akcija za prvašiće devetogodišnje škole, kojima će biti darivane članske iskaznice.

''Ovaj odjel je otvoren svaki dan do 13 sati, i sva su djeca pozvana da provode ovdje svoje vrijeme, čitaju, crtaju, igraju se, i uvijek smo na raspolaganju, jer jako je važno da utječemo na djecu i njihovu naviku čitanja od malena'', rekla je Marić.

Po njezinom mišljenju roditelji, škole i knjižnice imaju važnu ulogu u čitanju i stjecanju navika čitanja kod djece, jer dijete od rane dobi uči sve po primjeru.

''Ovakvim akcijama trudimo se potaknuti ih na čitanje, naravno važan je primjer roditelja i preporuke nastavnika, prijatelja i profesora. Dosta je čimbenika koji utiču na čitanje, koje je vrlo važan čimbenik u razvoju djeteta.

Prema najnovijim istraživanjima čitanje se ubraja u jednu od najvažnijih životnih potreba. Ističe se da je najkvalitetnije slobodno provedeno vrijeme pored tjelesne aktivnosti čitanje'', rekla je Marić.

Istaknula je kako su književnici, profesori i nastavnici zabrinuti za tzv. funkcionalnu nepismenost.

''Funkcionalna nepismenost je opadanje sposobnosti tečnog čitanja i sposobnosti shvaćanja pročitanog. Svjesni smo da informacijske tehnologije imaju velik značaj u djetetovom odrastanju, ali klasično čitanje nema zamjene. Jedan protu lijek za sve to je uvođenje novih formi u stare, ali ipak kao što sam rekla, čitanje nema zamjene. Čitanje je iskustvo, proširuje rječnik, znanje, razvija maštu i mora se poraditi na sticanju navike čitanja kod djece'', rekla je.

Kao voditeljica dječjeg odjela Marić se zahvalila svojim volonterkama, koje joj uvelike pomažu.

''Organizirali smo Klub ljubitelja knjige na ovom odjelu, u njemu djeluju vrijedni čitatelji i članovi knjižnice koji redovno i rado dolaze u knjižnicu, vrijedno vraćaju knjige i svoje iskustvo dijele s drugima. Veliko hvala mojim  volonterkama Željani Puljić, Anamariji Martinović, Miji Pehar i Dorici Vučković'', zahvalila je Marić.

Kopirati
Drag cursor here to close