Bugojno

Održan simpozij o sv. Anti i uručene nagrade najboljim učenicima

Kultura / Flash | 14. 06. 2014. u 11:58 Zoran Stojanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U organizaciji Matice hrvatske ogranak Bugojno u četvrtak, 12. lipnja 2013. u Hrvatskom domu održan je simpozij o sv. Antunu Padovanskom.

O životu i djelu, specifičnosti i značaju sv. Ante govorio  je fra Ivo Marković, profesor na Franjevačkoj teologiji u Sarajevu.

Povlačeći paralelu između Djevice Marije kao žene u Crkvi i sv. Ante, fra Ivo Anti daje poseban značaj u senzibiliziranju Crkve, tj. lik Ante sa cvijetom, habitom i djetetom u naručju izražava posebnu nježnost i dobrotu koja privlači vjernike baš poput nježnosti lika Djevice Marije.

U izlaganju fra Ive aktivno je sudjelovala i publika postavljajući pitanja i iznoseći svoja razmišljanja o ovoj temi.

U nastavku programa ogranak Matice Hrvatske uručio je nagrade i priznanja najboljim učenicima Prve osnovne škole Jaklić i bugojanskoj ispostavi Gimnazije ,,Uskoplje“.

Nagrade su dobili Mia Bagarić, Lovro Lovrić, Krešimir Škaro, Bruna Tomas, Jelena Škaro, Tea Franjić, Fran Herceg, Sara Lukić i Hrvoje Kelava iz 5. razreda; Ivan Lovrić, Barbara Jakmirović, Miroslav Ristanović, Ana Šuta, Matej Vejić i Ivana Jezidžić iz 6. razreda; Katarina Turalija, Monika Galić, Stjepan Barišić, Barbara Ivoš i Nikolina Đurić iz 7. razreda; Luka Marijanović, Paula Čelina, Ivan Šapina, Daria Šakić, Stipe Turaliija i Jelena Udiljak iz 8. razreda Prve OŠ Jaklić.

Iz Gimnazije ,,Uskoplje“ ispostava Bugojno nagrade su dobile Danijela Sabljo, Mia Kalajica i Ana Barišić. 

Sv. Antun zaštitnik je bugojanske župe, a svetkuje se 13. lipnja. Ljudi iz svih krajeva svijeta na ovaj dan vraćaju se u svoj rodni kraj kako bi proslavili dobročinitelja iz Padove, a simpozij o sv. Anti mali je doprinos MH Bugojno dragom svecu u kojeg se uzdaju i mladi i stari.   

Kopirati
Drag cursor here to close