Na mliječnom putu

Kusturica ostao bez Cannesa

Kultura / Flash | 15. 04. 2016. u 11:37 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od svjetske premijere filma "Na mliječnom putu" scenariste i redatelja Emira Kusturicena na prestižnoj filmskoj smotri u Cannesu, koju je sam Kusturica najavio još prije tri godine kada je u Trebinju s talijanskom glumačkom zvijezdom Monicom Bellucci tek snimao prve kadrove filma, po svemu sudeći, neće biti ništa.

Naime, Slobodna Bosna podsjeća kako je i na pretpremijeri filma u Andrićgradu Kusturica najavio premijeru u Cannesu , a ovu informaciju su objavili prvo pojedini portali i listovi iz BiH i Srbije, da bi je zatim prenijeli i neki od najuglednijih svjetskih medija poput britanskog Guardiana, koji je naknadno objavio i ispravku.

Kusturica i njegova ekipa, međutim, nisu uspjeli pokolebati umjetničkog direktora Festivala Thierryja Fremauxa u njegovoj odluci da u glavnom programu ne prikaže novi film dvostrukog kanskog laureata.

O toj odluci, koju su strani mediji nazvali ''najvećim iznenađenjem ovogodišnjeg festivala'', Fremaux nije želio konkretno govoriti, kao ni o samom filmu Emira Kusturice.

No, neslužbeno se, navodi portal Slobodne Bosne, ''šuška'' kako je kanski selektor nakon odgledanog filma ostao neugodno iznenađen, te kako smatra da Kusturičino najnovije ostvarenje ne zadovoljava ni minimum umjetničkih standarda kanskog festivala.

''Svjesni smo rizika koje poduzimamo, kao i da ti rizici ponekad mogu biti bolni, ali odabrali smo one filmove koji su nam se svidjeli i želimo ih podijeliti s publikom jer mislimo da su važni'', diplomatski je odgovorio Fremaux na novinarsko pitanje o neuvrštavanju filma Emira Kusturice u natjecateljski program Festivala.

Zanimljivo je, piše Slobodna Bosna, da se nakon pretpremijere u Višegradu, odnosno Andrićgradu, do sada u medijima nije pojavila nijedna kritika filma ''Na mliječnom putu''.

Kopirati
Drag cursor here to close