Pisma iz ogledala

Pronađeni rođaci Leonarda da Vincija

Kultura / Flash | 15. 04. 2016. u 10:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Talijanski znanstvenici pronašli su potomke genijalnoga renesansnog umjetnika Leonarda da Vincija iako je njegovo tijelo nestalo pa nije bilo moguće provesti DNK testiranje, piše Hina.

Povjesničari Alessandro Vezzosi i Agnese Sabato na tiskovnoj konferenciji u Firenci objavili su da obitelj slavnog slikara i matematičara nije izumrla kao što se mislilo.
Istraživanje su počeli 1973. i od tada pronašli 35 živućih potomaka iz Leonardove obitelji. Među njima je i poznati redatelj Franco Zeffirelli ("Romeo i Julija", "Isus iz Nazareta").

Leonardo nije imao djece. Radi se o potomcima njegove braće i sestara.

Ostaci toskanskog majstora, autora Mone Lise, Posljednje večere i Vitruvijeva čovjeka, izgubljeni su u vjerskim ratovima nakon njegove smrti 1519. u Francuskoj. To je znanstvenicima uskratilo mogućnost DNK testiranja pa su obiteljsko stablo rekonstruirali pomnim proučavanjem dokumenata pronađenim u crkvama i gruntovnicama.

Objava postojanja potomaka Leonardove obitelji izazvala je uzbuđenje u Vinciju, toskanskom gradiću gdje je rođen 15. travnja 1452. godine.

"Moja majka je bila u pravu, govorila je da u obitelji bilo starih pisama koja su se mogla čitati jedino u ogledalu", kazao je talijanskim medijima Giovanni Calosi, jedan od Leonardovih rođaka, aludirajući na činjenicu da je umjetnik nekada pisao zdesna na lijevo.

"Nikada tome nismo pridavali važnost i ta su pisma izgubljena ili prodana, ali znali smo za legendu koja se prenosila s koljena na koljeno. I pokazala se točnom", dodao je.

Kopirati
Drag cursor here to close