Književni prvijenac

'Kuća okrenuta moru': Kratke priče Sonje Škobić u Mostaru

Kultura / Flash | 10. 03. 2015. u 18:39 K.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Knjiga kratkih priča, ukoričena pod imenom 'Kuća okrenuta moru', autorice Sonje Škobić, predstavljena je u utorak 10. ožujka u Galeriji Aluminij, u Mostaru.

''Knjiga je satkana od uspomena koja sam ja htjela pretočiti u kratke priče koje govore o mom djetinjstvu i mladosti a prvenstveno o ljepoti mog zavičaja, plavetnila, mora, kamenog grada, ulaska u Boko Kotarski zaljev, zvukova i slika iz djetinjstva'', rekla je za Bljesak.info Sonja Škobić.

Autorica koja je mostarskoj publici predstavila svoj književni prvijenac dodaje kako u 'Kući okrenutoj moru' opisuje i generaciju 60-tih,70-tih i 80-tih godina prošlog stoljeća te kako su ona i njezini prijatelji bili ' željni svega ali ipak nekako sretni'.

''Knjiga opisuje i drage ljude, koji su nam u životu po nečemu bili posebni i neki od tih ljudi nisu više među živima, i nikada neće znati da su postali dio mojih priča, ali oni su to sigurno zaslužili'', govori Škobić i dodaje kako bi ovu zbirku priča koja ima mnogo 'osjećajnosti, doživljaja i pouke' , zbog lakoće čitanja kojom zrači, preporučila svima.

Na predstavljanju su osim autorice sudjelovali i urednica knjige Misijana Brkić-Milinković, književnik Dragan Marijanović te počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović.

''Sonjino je djelo odgovorno, iskreno i toplo, ono je dražesnom simfonijom pripovjedi i pripovijesti o sebi, svojima i drugima, o oblicima, uvalama, kućama, ljudima, bojama, zvucima, nemirnomu i mirnomu moru, o paradigmi njezina i naših, ali i života njezinih junaka, koji nikada ni sanjali nisu kako bi mogli jednom biti nečijom knjiškom temom'', rekao je Marijanović.

''Kamene kuće i stube, otoci i uvale, čempresi i mimoze, masline i palme, s mističnom ljepotom rodne Boke, jednostavno zovu na predah i na čitanje'', rekao je Muselimović u osvrtu na nježni Sonjin prvijenac, dok je Marijanović zaključio kako se autorica, u vječitoj dvojbi kako ne prepustiti uspomene prašini zaborava, odlučila za knjigu koja jedina neće zamrijeti u vremenu.


'Kuća okrenuta moru ' književni je prvijenac mostarske autorice, rođene 1953. godine u Boki Kotorskoj. Djelo je iz tiska izišlo lani, u nakladi Zdravoga društva. Sonja ističe kako je riječ o mozaiku kratkih priča te je upravo njezin rani život u djedovoj kući na obali i nešto kasniji s roditeljima u Herceg-Novomu, na ulasku u Bokokotorski zaljev, snažnim pečatom ukupnoga ozračja njezinih kratkih priča. Sonja danas živi i stvara u Mostaru.
Kopirati
Drag cursor here to close