novi datum

Obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara

Kultura / Flash | 10. 03. 2015. u 16:19 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanom akademijom u Hrvatskom domu, s koje su upućene poruke o potrebi zajedništva u hrvatskom narodu te ukazano na ogroman značaj koji su hrvatski branitelji dali u stvaranju moderne hrvatske države, ali i na probleme s kojima se susreću u poslijeratnom razdoblju, u utorak je obilježen Dan hrvatskih branitelja Vukovara.

Protekle dvije godine taj se dan obilježavao 24. kolovoza, ali je dogovorom novih vukovarskih gradskih vlasti i braniteljskih udruga okupljenih oko gradske Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata odlučeno da će se ubuduće obilježavati 10. ožujka. Taj je datum odabran u spomen na povijesno postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar, što je bilo i prvo tako postrojavanje u Hrvatskoj koje je održano 10. ožujka 1991. godine u Bogdanovcima nedaleko Vukovara.

Čestitajući vukovarskim braniteljima njihov dan, gradonačelnik Ivan Penava u govoru je zamjerio novinarima što su ga na Memorijalnom groblju pitali o podjelama među vukovarskim braniteljima, zamolivši ih da to više ne rade jer time "rastaču državu i jedinstvo". "Ako to radite, budite toliko fer i korektni pa recite da nismo niti '90. niti '91. svi bili jedinstveni", poručio je Penava.

"Nema danas među nama ni premijera, ni predsjednice, niti jednog jedinog ministra ni predsjednika Hrvatskog sabora. Je li to pijetet i je li to ono što ste vi zaslužili? Gdje su naši ljudi iz 1991.?Gdje je naš Tomo Merčep? Je li to ono što je Vukovar zaslužio i što su istinski heroji zaslužili?", zapitao je Penava. Prigovorio je i jer na vodećim položajima u županijskoj vlasti nema Vukovaraca.

Predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata grada Vukovara Franjo Šoljić kazao je kako je Vukovar bio i ostao ispit savjesti i odlučnosti hrvatskog naroda, ali i mjesto zakletve da nijedna agresija ne može nekažnjeno proći.

Savjetnik predsjednice Republike za branitelje Ante Deur ustvrdio je kako se u javnosti hrvatski branitelji pokušavaju prikazati kao teret društva i koji neprestano nešto zahtijevaju, naglasivši da branitelji ne traže nikakva prava niti priviligije. Zauzeo se za uvrštavanje prava branitelja u ustavni zakon, pozvavši sve okupljene na zajedništvo. Govorili su i načelnik PU vukovarsko-srijemske Miroslav Puž, kao izaslanik ministra unutarnjih poslova, te brigadni general Siniša Jurković, izaslanik ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH.

Sudionicima svečane akademije obratio se i Tomislav Merčep, koji je nakon prvih višestranačkih izbora 1990. imenovan sekretarom za narodnu obranu Vukovara, a kasnije mu se sudilo za ratni zločin. Poručio je kako su hrvatski branitelji 1991. godine krenuli praviti hrvatsku državu, koja je "izgrađena kuća bez temelja". Istaknuo je da propast obrane Vukovara 1991. nije došla iz Srbije, već Zagreba, Vinkovaca i ostalih gradova iz kojih su "u Vukovar slani pripadnici Udbe s ciljem da rastoče zajedništvo vukovarskih branitelja".

"Kada sam dolazio u Vukovar da pomognem u njegovoj obrani moj moto nije bio vaš dom, vaša kuća, vaš grad, nego vaš i moj dom, vaša i moja kuća, vaš i moj grad", poručio je posljednji zapovjednik obrane Vukovara Branko Borković, odavši prizanje svim hrvatskim branitelja za časnu ulogu u herojskoj obrani Vukovara.

Prije svečane akademije, položeni su vijenci i zapaljene svijeće na mjestu masovne grobnice na Ovčari i Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close