Mostar

Koncerti ansambla SA Sinfonietta u Spomen kući Svetozara Ćorovića

Odabrani program, namijenjen mostarskoj publici, obuhvata opus djela kompozitora različitih epoha i podneblja.
Kultura / Flash | 22. 08. 2023. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ansambl SA Sinfonietta najavljuje niz od pet koncerata umjetničke muzike koji će se održati od 25. 8. do 20. 12. 2023. godine u Spomen kući Svetozara Ćorovića u Mostaru. Koncerti se organiziraju uz podršku Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu (ReLOaD2), koji financira Europska unija (EU), a implementira Razvojni program Ujedinjenih naroda (UNDP) uz podršku Grada Mostara.

Ansambl SA Sinfonietta, čija je osnivačica i umjetnička voditeljica violončelistkinja Belma Alić, djeluje od 2019. godine. Ansambl okuplja istaknute profesionalne muzičare i univerzitetske profesore iz Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja, čiji je zajednički cilj promoviranje umjetničke muzike kroz prezentaciju djela domaćih i internacionalnih kompozitora.

Odabrani program, namijenjen mostarskoj publici, obuhvata opus djela kompozitora različitih epoha i podneblja. U repertoaru se prepliću kompozicije koje su već stekle prepoznatljivost, uz one koje su rijetko izvođene i manje poznate.

Projektu "Zvuk priče" jedinstvenim pristupom muzikologinja Maja Baralić-Materna pruža novu dimenziju. Njen autentičan način prezentiranja kompozitora i njihovih djela upotpunjuje ovaj projekt dubljim slojevima razumijevanja i slušalačke interpretacije. Intenzivan i interaktivan pristup komunikaciji sa slušaocima obogaćuje njihovo razumijevanje repertoara i tehnike izvođenja djela.

Sinergija između muzikologa, ansambla i publike rezultira dubokim i sveobuhvatnim doživljajem muzike te jača vezu između izvođača i slušatelja.

Kopirati
Drag cursor here to close