Obnova kuće

Austrija ispunjava veliku želju Adolfa Hitlera

Vlasti su 2016. preuzele upravu nad trošnom zgradom na granici s Njemačkom u pokušaju da spriječe da postane neonacističkim svetištem.
Kultura / Flash | 22. 08. 2023. u 10:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Rodna kuća Adolfa Hitlera bit će preuređena, a radovi će početi 2. listopada, objavilo je austrijsko ministarstvo unutarnjih poslova u ponedjeljak, unatoč dokumentarnom filmu u kojem se tvrdi da je upravo to bila želja pokojnog diktatora nacističke Njemačke, prenosi Hina.

Vlada je nakon više godina pravnih prepirki odlučila kuću u austrijskom gradiću Braunauu na sjeveru zemlje, u kojoj je Hitler rođen 1889., prenamijeniti u policijsku postaju s centrom za obuku o ljudskim pravima.

Neonacističko svetište

Vlasti su 2016. preuzele upravu nad trošnom zgradom na granici s Njemačkom u pokušaju da spriječe da postane neonacističkim svetištem.

Gorka pravna bitka između države i bivšeg vlasnika završila je eksproprijacijom.

"Preuređenje (radi prenamjene kuće) će započeti 2. listopada 2023.", potvrdio je glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova za AFP.

"Sve će nastaviti kao što je bilo planirano", dodao je.

No, austrijski redatelj Guenter Schwaiger, koji će koncem kolovoza objaviti dokumentarni film o kući, rekao je da će se za namjere ministarstva o budućem korištenju kuće "uvijek sumnjati da su u skladu sa željama diktatora".

Schwaiger kao dokaz navodi otkriće članka iz lokalnih novina izdanih 10. svibnja 1939., u kojima stoji da je Hitlerova želja da se njegova rodna kuća pretvori u urede za okružne vlasti.

Policijska postaja

Pretvaranje kuće u policijsku postaju bi odgovaralo vrsti upotrebe koju je diktator zamislio, rekao je Schwaiger na tiskovnoj konferenciji u ponedjeljak, pozvavši vladu da ponovno razmisli o svojoj namjeri.

Troškovi kontroverznog preuređenja kuće od 800 kvadratnih metara trenutno se procjenjuju na otprilike 20 milijuna eura, a očekuje se da će se okončati do 2025. godine.

Policijska postaja trebala bi se službeno otvoriti do 2026.

Premda je Hitler proveo tek kratko vrijeme u kući, ona i dalje privlači nacističke simpatizere iz svih krajeva svijeta.

Njemačka je anektirala Austriju 1938., a iako su mnogi glavni Hitlerovi poslušnici bili Austrijanci, povjesničari tvrde da mala alpska zemlja nije brzo priznala svoj dio odgovornosti za holokaust i druge nacističke zločine prije i tijekom Drugog svjetskog rata.

Kopirati
Drag cursor here to close