Franjevačka galerija

Izložba Radmile Jovandić Đapić rezultat istraživanja papira kao medija

Kultura / Flash | 11. 11. 2016. u 20:33 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U prostoru Franjevačke galerije Široki Brijeg večeras je otvorena izložba Radmile Jovandić Đapić.

Povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja Umjetničke galerije BiH u Sarajevu u istoj galeriji priređena je velika izložba djela Radmile Jovandić Đapić, istaknute bosanskohercegovačke umjetnice.

Franjevačka galerija Široki Brijeg sa zadovoljstvom i zahvalnošću udomljuje istu izložbu koja predstavlja rezultat istraživanja papira kao medija u posljednjih osam godina, te on, a ne njegov sadržaj, postaje centar naše pažnje. Papir je tretiran na originalne načine koji daju iznenađujuće rezultate: on je bojen, sušen, oblikovan, kvašen, presavijan, pleten poput vune, prešan, bušen, pa opet kvašen, ponovo oblikovan, razvučen i transformiran do neraspoznatljivosti.

Na početku otvorenja nazočnima se obratio fra Vendelin Karačić, voditelj likovnog programa galerije. Također, Strajo Krsmanović direktor Umjetničke galerije BiH, je izrazio zadovoljstvo povodom suradnje sa Franjevačkom galerijom, a osobito zbog mogućnosti prikaza ove izložbe posjetiteljima Franjevačke galerije.

Izložbu je otvorio stručni suradnik iz Ministarstva obrazovanja, znanosti, kulture i športa ŽZH Josip Primorac.

Radmila Jovandić Đapić rođena je u Sarajevu 1946. godine, a diplomski (1971.) i postdiplomski studij (1976.) završila je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Do 1992. godine radila je kao vanredni profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, nakon čega se preselila u Francusku gdje kao samostalni umjetnik istražuje i radi u raznim oblastima likovne i primijenjene umjetnosti.

Član je ULUBIH, počasni član ULUPUBiH i član La Maison des Artistes u Francuskoj. Dobitnica je velikog broja nagrada Collegium artisticum za crtež (1977), za bibliofilsko izdanje i za istraživački rad na dizajnu (1982), za grafiku (2012, 1988), za grafički dizajn (1976), kao i nagrade za promociju primijenjenih umjetnosti Bosne i Hercegovine (1989). Godinama intenzivno izlaže samostalno i kolektivno u svijetu i BiH, a njena djela se nalaze u raznim kolekcijama: Umjetnička galerija Bosne i Hercegovine (Sarajevo), Muzej grada Sarajeva (Sarajevo), Kabinet grafike (Akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb), Muzej primijenjene umjetnosti (Beograd), Kolekcija umjetničke kolonije Kleinsassen (Kleinsassen, Fulda, Njemačka), Gradska vijećnica Panazol, Artothèque-l'ATCRL de Limoges (Francuska), Gradska biblioteka Limoges (Francuska), Kolekcija grafika "Petit Format" (Chamalières, Francuska), Kolekcija Carla-Bayle (Francuska),  Cartonnerie-Papeterie Lacaux Freres (Limoges, Francuska), Centre Impression (Limoges, Francuska), te u brojnim privatnim kolekcijama.

 Izložba ostaje otvorena do 27. studenoga 2016.

Kopirati
Drag cursor here to close