RiP

Izrael oplakuje smrt Leonarda Cohena

Kultura / Flash | 11. 11. 2016. u 16:01 K.K.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dok su obožavatelji širom svijeta pokušavali u petak artikulirati reakcije na smrt Leonarda Cohena, Izrael je tretirao kanadskog židovskog pjesnika kao vlastitog građanina.

Dvije vodeće izraelske radio stanice posvetile su višesatne programe Cohenovim pjesmama, dok su korisnici Facebooka i Twittera postavljali slike umjetnika, linkove njegovih pjesama i njegove citate na engleskom ili hebrejskom jeziku.

Premijer Benjamin Netanyahu i predsjednik Reuven Rivlin bili su među vodećim političarima koji su odali počast Cohenu.

‘’Hvala ti na svemu što si nam ostavio’’, napisao je Rivlin na Facebooku. Cohen je bio "veliki stvaralac, talentirani umjetnik i dobrodušni Židov koji je volio narod Izraela i državu Izrael’’, napisao je Netanyahu na svojoj Facebook stranici.

‘’Neću zaboraviti kada je došao u Izrael tijekom Yom Kippura da pjeva s vojnicima IDF-a (izraelske vojske), iz dubokog osjećaja solidarnosti ‘’, dodao je on. Cohen, koji je preminuo u 82. godini, rođen je u bogatoj židovskoj obitelji koja je osnovala sinagoge u Kanadi i odgojio ga je djed koji je bio rabin.

On nikada nije promijenio svoje nedvosmisleno židovsko prezime - Cohen znači svećenik na hebrejskom - a neke njegove pjesme potiču iz židovske tradicije i liturgije.

‘’Nikada nisam krio činjenicu da sam Židov i u slučaju bilo kakve krize u Izraelu bit ću tamo. Ja sam se obavezao na opstanak židovskog naroda’’, izjavio je Cohen u intervjuu iz 1974. godine, prenosi AFP.

Kopirati
Drag cursor here to close