Tomislavgrad

"Izlazak iz ateljea" mladog akademskog slikara Ante Braovaca

Kultura / Flash | 02. 07. 2016. u 08:21 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Duhovno - kulturna manifestacija Dani svetoga Nikole Tavelića započela je sinoć otvaranjem prve samostalne izložbe - "Izlazak iz ateljea", mladog akademskog slikara Ante Braovaca.

Izložbu je otvorio načelnik općine Tomislavgrad Ivan Vukadin, dok je o samoj izložbi govorio profesor povijesti Mate Kelava, kazavši za autora kako je u njegovom slikarstvu, uz neosporni talent, značajnu ulogu imao i njegov odgoj te obrazovanje zasnovano na tradicionalnim vrijednostima.

U izjavi za Fenu mladi tomislavgradski umjetnik Ante Braoavac kazao je kako je na svojoj prvoj izložbi predstavio 51 rad, od čega je desetak skulptura, a ostalo slike i instalacije.

„Radim sve i svašta, od smeća do ulja na platnu“, istaknuo je Braovac, dodavši kako radi na raznolikoj tematici slikarskog izražaja te da teži apstrakciji koju želi svesti na neko značenje, dok su mu motivi uglavnom pejzaži.

Mladi je umjetnik, na svojoj prvoj izložbi predstavio i svoje radove nastale na početku slikarskog djelovanja, dok su neki, kako kaže, ugledali svjetlo dana tijekom ovih dana.

Iako službeno nije najavljen kao dio spomenute kulturne manifestacije, tijekom poslijepodnevnih sati u petak je na kružnom toku gdje završava Ulica kralja Zvonimira, također priređen još jedan kulturni događaj, a radi se o otkrivanju skulptura „Bikovi“, akademskoga kipara duvanjskih korijena Vinka Bagarića.

Naime, obitelj akademskog umjetnika Vinka Bagarića, Duvnjacima je darovala dva bika od tvrde plastike u prirodnoj veličini koji su postavljeni na kružnom toku tomislavgradske zaobilaznice.

Treba napomenuti da su restauraciju na skulpturama radili upravo predstavljeni slikar Ante Braovac te tomislavgradski akademski kipar Ilija Skočibušić.

Prema želji obitelji preminulog umjetnika, čast svečanoga otkrivanja ovih skulptura pripala je fra Mirku Bagariću, dok su se nazočnima prigodnim riječima obratili općinski načelnik Ivan Vukadin te u ime obitelji Bagarić, sestra Anđa.

Kopirati
Drag cursor here to close