Međunarodni forum Bosna

Internacionalna ljetna škola 'Mladi i naslijeđe'

Na društvenim mrežama Škole objavljen je poziv mladim ljudima od 20 do 35 godina, studentima na završnoj razini osnovnih, magistarskih ili doktorskih programa koji su direktno ili indirektno povezani sa kulturnim naslijeđem.
Kultura / Flash | 01. 07. 2022. u 14:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Internacionalna ljetna škola Mladi i Naslijeđe i Međunarodni forum Bosna s ponosom obavještavaju domaću i svjetsku javnost o održavanju Sedamnaeste međunarodne ljetne škole Mladi i naslijeđe (ISSYH 17) u Sarajevu, Mostaru i Stocu. Škola će biti svečano otvorena u Sarajevu 27. srpnja 2022 godine, i trajati će do 12. kolovoza 2022. godine.

Na društvenim mrežama Škole objavljen je poziv mladim ljudima od 20 do 35 godina, studentima na završnoj razini osnovnih, magistarskih ili doktorskih programa koji su direktno ili indirektno povezani sa kulturnim naslijeđem, sa dobrim poznavanjem engleskog jezika, da apliciraju za sudjelovanje u Školi.

Ispunjen aplikacijski formular potrebno je dostaviti na [email protected] najkasnije do 6. srpnja 2022. godine.

Program ISSYH 17 se sastoji od praktičnih radionica tradicionalne umjetnosti i zanata, edukacijskih predavanja svjetski poznatih znanstvenika, posjeta lokalitetima kulturne baštine, te niza vannastavnih aktivnosti.

ISSYH17 je poduhvat iza koga stoji sedamnaest godina aktivizma i volonterskog rada skupine u svijetu priznatih stručnjaka i znanstvenika i mreža od preko 600 mladih ljudi iz Bosne i svijeta koji su svoja znanja jačali kroz ISSYH od vremena kad je ona bila organizirana u šatorskom naselju uz rijeku Bregavu u potpuno razorenom i pustom povijesnom središtu Stoca. Tad se mnogima činilo da je to utopijski poduhvat.

Kroz ISSYH, ili utjecajem koje je ISSYH imala, rekonstruirano je graditeljsko naslijeđe u Stocu, a značaj i ISSYH i Stoca prepoznat je u svijetu. Povijesno središte Stoca i njegovo naslijeđe, zahvaljujući rekonstrukciji, predstavljaju ekonomski resurs koji je Stolac pretvorio u jednu od najpoželjnijih domaćih turističkih destinacija i u njemu otvorio procese uspostave dijaloga i inkluzivnog razvoja.

Majstori koji u okviru ISSYH vode praktične radionice drvorezbarstva, kamenoklesarstva, graditeljstva, ćilimarstva, kaligrafije i zidnog slikarstva, knjigoveza i sl. uspostavili su svoja mala poduzetništva, što je doprinijelo oživljavanju zanata. Hosteli i restorani, koji su uspostavljeni u Stocu za potrebe ISSYH danas posluju kao privatni turistički objekti. Platforma OutdoorsB&H nedavno je proglasila Stolac najljepšim bosanskohercegovačkim gradom, a onima koji ga posjećuju teško je zamisliti kako je kataklizmično izgledao prije 17 godina.

Dokument koji sadrži više informacija o Školi, kao i aplikacijski formular moguće je pronaći na sljedećem linku.

http://www.forumbosna.org/17th-international-summer-school-youth-and-heritage

Kopirati
Drag cursor here to close