Za Filipa Blaževića

Humanitarna akcija koja je opravdala svoj naziv: "Sami ne možemo ništa - zajedno možemo sve"

Kultura / Flash | 24. 12. 2014. u 07:32 Josip Milanović

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U posljednjem mjesecu kalendarske godine, najveselijem i po mnogima najdražem mjesecu zbog prvih pahulja koje mnogi željno iščekuju, građani grada Sarajeva unatoč niskim temperaturama vani, pokazali su da nije potrebno mnogo toga kako bi ugrijali nečije srce i spasili nečiji život.

U mjesecu kada se studenti  spremaju za veliki broj ispita, građani grada Sarajeva ali i cijele Bosne i Hercegovine uspješno su položili ispit humanosti i još jednom potvrdili kako uz malo truda zajedno možemo mnogo toga uraditi.

Nadbiskupijski centar za pastoral mladih ‘‘Ivan Pavao II.’‘ zajedno s Udrugom katoličkih studenata ‘‘Emaus’‘ humanitarnom akcijom ‘‘Sami ne možemo ništa-zajedno možemo sve’‘ odlučio je pokrenuti akciju prodaje kolača i tako prikupiti novac za liječenje Filipa Blaževića, mladića iz Zenice koji boluje od akutne leukemije.

Uz veliki broj medija koji su podržali ovu akciju, volonteri iz Kiseljaka, Lepenice, Gromiljaka, Uskoplja, Busovače, Nove Bile i Sarajeva pravljenjem kolača dali su svoj doprinos za što uspješniju realizaciju akcije, baš kao i veliki broj volontera koji je na šest prodajnih akcija prodavao kolače te s osmijehom na licu unatoč niskim temperaturama animirali građane grada Sarajeva da po cijeni koju sami odrede kupe i probaju slasne, ukusne i jestive kolače za sve.

Podsjećanja radi- prva prodajna akcija kolača održala se u sklopu koncerta ‘‘Kao nekad pred Božić’‘ na kojoj je za pomoć Filipa Blaževića prikupljeno 1 150,00 KM, na drugoj akciji koja se realizira u sklopu programa sv. Nikole u župi Novo Sarajeva, za pomoć Filipu Blaževiću prikupljeno je 300,00 KM, na trećoj akciji koja se održala na Trgu djece Sarajeva- ispred BBI Centra od prodaje kolača prikupljeno je 1 067,00 KM.

U sklopu Božićnog programa za sve studente na području grada Sarajeva, organiziran je i prigodan Božićni program na kojem su volonteri također prodavali kolače te prikupili 244,00 KM, a na dvije posljednje akcije prikupljeno je 1 161,80 KM i to prodajom kolača po drugi put na platou ispred BBI Centra, a na posljednjoj akciji, nakon nedjeljnih sv. Misa u župi Uznesenja BDM-a, volonteri su od prodaje kolača uspjeli prikupiti 1 124,00 KM.

Osim prodaje kolača, značaj ove vrijedne akcije prepoznali su i studenti koji borave u Međunarodnom franjevačkom studentskom domu na Kovačićima, kao i studenti koji borave u studentskom domu ‘‘Ivan Merz’‘ koji su prikupljali PET ambalažu te sekundarne sirovine te od reciklaže istih prikupili 209,50 KM za pomoć Filipu koji se trenutno nalazi na liječenju u Njemačkoj i čeka transplantaciju koštane srži koja bi se po njegovim riječima mogla desiti sljedeći mjesec.

Za dvadeset dana koliko je akcija ‘‘Sami ne možemo ništa-zajedno možemo sve’‘ trajala, prodano je više od 4 000 kolača, podijeljeno više od 5 000 promotivnih letaka kako bi upoznali građane o akciji. Akciju je također podržalo više od 30 medijskih kuća koji su pratili akciju i putem svojih portala objavljivali vijesti. Više od 50 mladih iz Kiseljaka, Gromiljaka, Sarajeva, Uskoplja, Nove Bile i Busovače pravilo je kolače za sve akcije, dok je 25 volontera neumorno animiralo građane tijekom svih šest prodajnih akcija kolača, dok je prvi prodani kolač postigao je cijenu od 100,00 KM.

Zahvaljujući velikom broju dobrih ljudi koji su prepoznali i podržali ovu akciji, za liječenje Filipa Blaževića kroz šest prodajnih akcija kolača te jednu akciju reciklaže PET ambalaže i sekundarnih sirovina prikupljeno je 5 256.80 KM.

Prepoznajući važnost ove akcije, ali i bitnost spašavanja jedna mlade osobe zbog kakvih Nadbiskupijski centar za pastoral mladih "Ivan Pavao II." i postoji, odlukom ravnatelja Centra za mlade "Ivan Pavao II." prof. dr. Šime Maršića na prikupljeni iznos, Centar za mlade od projektnih aktivnosti izdvojiti će 473,00 KM što je u konačnici 6 000,00 KM za liječenje Filipa Blaževića koje su u utorak, 23. prosinca uplaćene za žiro račun oboljelog mladića iz Zenice.

Ovom prilikom Nadbiskupijski centar za pastoral mladih ‘‘Ivan Pavao II.’‘ se zahvaljuje svima koji su na bilo koji način podržali ovu akciju koja je za 20 dana, koliko je trajala zaista pokazala da umreženi zajedno možemo sve, baš kao  što je i geslo same akcije.

Ravnatelj Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih ‘‘Ivan Pavao II.’‘ prof. dr. Šimo Maršić zajedno s djelatnicima Centra, želi obilje Božjeg blagoslova, što brži i uspješniji oporavakuz nastupajuće blagdane Filipu Blaževiću, kao i svim volonterima bez kojih ova akcija ne bi bila uspješna.

U iščekivanju novih radnih akcijama kojima ćemo pokazati kako se mladi u Bosni i Hercegovini mogu osloniti na pomoć svojih vršnjaka te kako priča o pasivnim mladima u BiH i nema smisla, radujemo se novim zajedničkim poduhvatima.

Kopirati
Drag cursor here to close