Nagomilani problemi

Hitno rješavati infrastrukturne probleme u Zemaljskom muzeju

Kultura / Flash | 03. 08. 2016. u 14:38 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović primio je danas vršitelja dužnosti direktora Zemaljskog muzeja BiH Mirsada Sijarića, te predstavnike Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika BiH i Zavoda za zaštitu spomenika Federacije BiH i s njima razgovarao o mogućnostima za rješavanje prioritetnih infrastrukturnih problema u Muzeju.

Sijarić je informirao prisutne o problemima koji su nastali nakon nevremena koje je prošlog tjedna pogodilo Sarajevo.

''U proteklih mjesec dana podrumske prostorije su tri puta plavile, a dodatni problem je nastao jer su se u prostorijama u kojima se čuvaju vrijedni eksponati pojavile fekalne vode. Trenutno stanje je neodrživo, jer prijeti da ugrozi kako eksponate, tako i samu zgradu Muzeja'', rekao je Sijarić.

Ministar Osmanović pozvao je sve nadležne institucije da se angažiraju u rješavanju problema Zemaljskog muzeja, naglašavajući da ni jedna institucija samostalno ne može djelovati, nego je potrebna sveobuhvatna pomoć Muzeju.

Na sastanku je konstatirano i da je iz sigurnosnih razloga potrebno rekonstruirati elektromrežu u objektima Zemaljskog muzeja. Zaključeno je da, u suradnji sa javnim poduzećima, treba izvršiti procjene stanja u vodovodnoj, kanalizacijskoj i elektromreži u Muzeju i napraviti planove trajne sanacije.

Nakon toga bi se pristupilo iznalaženju financijskih sredstava i potencijalnih partnera za rješavanje najvećih infrastrukturnih problema u Muzeju, pa je ministar Osmanović, imajući u vidu težinu stanja, pozvao na hitno djelovanje, priopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close