''Vukovar svijetli''

Hercegovina svijetli za Vukovar

Kultura / Flash | 15. 11. 2016. u 11:46 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 25. obljetnice herojske obrane grada Vukovara u Hercegovini će biti organizirani razni događaji.

Udruga Hrvatsko Srce Nade Mostar u suradnji sa župama grada Mostara i ove godine organizira obilježavanje pada grada Vukovara u Mostaru pod nazivom „I u Mostaru Vukovar svijetli“.

Program će se odvijati po sljedećem rasporedu:
18.11.2016. (petak)
18:00 sati sv. Misa u svim mostarskim crkvama
18:30 sati procesija sa svijećama iz svih mostarskih crkava u Vukovarsku ulicu
19:15 sati paljenje svijeća kod centralnog križa u Vukovarskoj ulici i molitva za sve pokojne hrvatske branitelje (predmoli fra Bože Milić, župnik župe sv. Petra i Pavla)

Svijeće za ovu prigodu moći ćete nabaviti u nedjelju 13. studenog iza svih svetih Misa te na samu obljetnicu, nakon večernje sv. Mise po prigodnoj cijeni. Prihod od svijeća ide Caritasu župe Vukovar koji brine o najpotrebnijima.

U Čapljini će kao i svake godine biti mimohod učenika i građana kroz grad, te će se na Trgu hrvatske slobode zapaliti svijeće i na prigodan način prisjetiti žrtava Vukovara.

Paljenje svijeća u Tomislavgradu

U povodu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i 25. obljetnice stradanja branitelja i civila ovoga herojskoga grada, općina Tomislavgrad, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata, Frama Tomislavgrad i Matica hrvatska Tomislavgrad, u četvrtak, 17. studenoga 2016 godine, s početkom u 17,30 sati, na prostoru novoga parka pokraj autobusnoga kolodvora organiziraju paljenje svijeća pod nazivom „I U MOM GRADU VUKOVAR SVIJETLI“.

Nakon paljenja svijeća prigodnu molitvu će izreći gvardijan tomislavgradskoga franjevačkog samostana fra Sretan Ćurčić.

Pozivamo sve sugrađane da se pridruže i da na taj način zajednički odamo počast svim vukovarskim žrtvama, priopćeno je iz tomislavgradske općine.

Općine Tomislavgrad i Livno organiziraju odlazak u Vukovar na Dan sjećanja

Služba za braniteljsko-invalidsku zaštitu Općine Tomislavgrad, u suradnji s udrugama proisteklih iz Domovinskog rata, organizira odlazak u Vukovar u povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara, koji se tradicionalno obilježava 18. studenog.

Polazak je u četvrtak, 17. studenog, u 8 sati, s kolodvora u Tomislavgradu, a povratak u petak navečer, uz osigurano prenoćište.

Iz Službe za pitanja branitelja i braniteljsko-invalidsku zaštitu Općine Tomislavgrad pozvali su sve zainteresirane da se jave u ured Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata ili na telefon 063 817 093, najkasnije do petka, 11. studenog.

Broj mjesta je ograničen, a prednost imaju obitelji poginulih branitelja, ratni vojni invalidi i razvojačeni branitelji.

Odlazak u Vukovar organizira i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Općine Livno.
Polazak iz Livna je 17. studenog u 23:30 sata, s kolodvora u Livnu, a povratak u popodnevnim satima dan poslije. Zainteresirani se mogu javiti predsjedniku Koordinacije Željku Krišti na broj telefona 063 445 623.

Troškove prijevoza u cijelosti snose općine Tomislavgrad i Livno.

''Kolona sjećanja'' iz Orašja

U srijedu, 16. studenoga, iz Orašja prema Vukovaru krenut će 'Kolona sjećanja' u kojoj će biti 80 dragovoljaca, veterana i invalida Domovinskog rata s područja Orašja i Domaljevca-Šamca.

Ove godine, umjesto prema graničnom prijelazu Orašje, kolona će krenuti u Domaljevac, odakle će se preko rijeke Save zaputiti prema Babinoj Gredi, Cerni i Andrijaševcima, do Rokovaca gdje je nakon 27,5 kilometara planirano prvo noćenje.

Put prema Vukovaru nastavlja se u četvrtak ujutro pravcem Vinkovci-Nuštar-Marinci, gdje će prespavati, a u petak ujutro kreću prema Vukovaru, gdje će se pridružiti 'Koloni sjećanja' iz Vukovarske bolnice i uputiti ka Memorijalnom groblju na kojem će odati počast žrtvama Grada heroja.

Organizator Kolone sjećanja Orašje – Vukovar 2016 je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HR H-B podružnica Orašje.

Hodočašće iz Mostara u Vukovar

Također je planirano hodočašće iz Mostara u Vukovar. Polazak je planiran iz Mostara u ponoć u petak 18.11. , a dolazak u Vukovar u subotu 19.11. u jutarnjim satima.
Obilazak će trajati sve do popodne kada će se svi zainteresirani uputiti natrag u Mostar i natrag stići u subotu navečer.

Možete se prijaviti na broj mobitela 063 279 202 ili na Rondou (kod HD Kosača) kod volontera sve do četvrtka od 11 do 17h.

Pad Vukovara

Dana 18. studenoga 1991. padom potpuno uništenog Vukovara okončana je tromjesečna opsada i granatiranje grada od strane Jugoslavenske narodne armije (JNA) i srpskih paravojnih snaga, tijekom koje je na Vukovar palo više od 6,5 milijuna granata.

Tog se dana prisjećamo svih stradalih u Vukovaru i okolici. Tijekom ta tri mjeseca usmrćeno je u Vukovaru više od tri tisuće civila i branitelja, među kojima i 86 djece.

Kopirati
Drag cursor here to close