Mostar

Galerija Aluminij ugošćuje samostalni postav Tamare Grbavac

Kultura / Flash | 08. 07. 2016. u 06:09 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Samostalna izložba mlade akademske slikarice iz Ljubuškoga Tamare Grbavac bit će otvorena u Salonu 2 Galerije Aluminij, u četvrtak, 14. srpnja, s početkom u 19 sati.

Ova uspješna predstavnica mlađega hercegovačkog slikarskog naraštaja, s devet dosad ostvarenih samostalnih i 47 skupnih izložbi u BiH, Hrvatskoj i u Sloveniji, mostarskomu će se likovnom općinstvu predstaviti s ciklusom radova, uokvirenih pod imenom Premišljanja. Ciklus je podijeljen u pet podciklusa (1. Tko? Što? Slikar. Slika; 2. Život; 3. Ispred; 4. Bez naziva; 5. Citatologija), a čine ga ukupno 33 djela.

Povjesničarka umjetnosti Ana Filipović, ujedno i autorica kataloškoga osvrta na postav Premišljanja, o ovomu ciklusu Tamare Grbavac, između ostaloga, zapisuje kako povezivanjem likovnih elemenata u kompoziciju suvremenoga i otvorenoga estetskog konteksta, Tamara gradi likovni svijet koji slobodno dijeli s drugim umjetnicima.

''Okrećući se nesputano unutar zadanoga trenutka, predočava nam zaleđenu sliku prošlosti, pustoši koja diše poetično, slobodno i smisleno. Ovim pristupom umjetnica ostavlja srčanu notu u promišljen tijek onoga što ostvaruje, narativno prikazuje svijet izvan vlastitosti, a s druge strane postiže više od asocijacije na predmet koji promatramo. Ekspresivne emocije ostaju zabilježene u usporenim linijama koje označavaju obavljen zadatak rastanka s iluzijom vremena i prostora. Tako jedinstven i intiman koncept, prepun odricanja, vrtloži se u strukturama svijeta umjetnosti koje upravo prolazi, pa ako je to i pogled unatrag on ostaje samo na slici jer autorica se ne osvrće'', stoji u posebno upečatljivomu ulomku iz zapisa Ane Filipović.

Komentirajući Tamarina Premišljanja, povjesničar umjetnosti Josip Karamatić, voditelj Galerije Antun Gojak u Makarskoj, zaključio je, pak, kako su slike koje čine ovaj ciklus tvarnim i vizualnim odrazom njene osobnosti.

''Tamarina premišljanja kroz ovu izložbu lete brzinom koja ne čeka promatrača, a dinamika im ostaje koherentnom usprkos simultanomu postojanju pet podciklusa u njezinu konceptu. Premda ne otkriva novu slikarsku praksu, ova izložba pronosi snažan osobni slikaričin pečat, naglašen njezinom zavidnom kreativnom snagom'', zapisao je, između ostaloga, Karamatić.

Inače, Tamara je Grbavac rođena 1988. godine u Ljubuškomu. Slikarstvo je magistrirala 2011. godine na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Mostaru, u klasi prof. Ante Kajinića.

Pridruženom je članicom ULUBiH i ULUFBiH, dobitnicom nagrade Privatno i javno za 2012. godinu, te autoricom likovnih rješenja za dvije poštanske marke Hrvatske pošte Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close