korak naprijed za RS

Ferhat-pašina džamija je prilika da se obnove odnosi među ljudima

Kultura / Flash | 07. 05. 2016. u 10:33 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanost otvorenja Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija je okupila veliki broj dužnosnika, vjernika i drugih gostiju.

Muftija banjalučki Osman ef. Kozlić je današnji dan nazvao danom radosti jer je Ferhadija ponovno vraćena gradu na Vrbasu, a razglednica Banje Luke, s njenom nazočnošću, ponovno potpuna.

''U tradiciji bosanskih muslimana, otvaranje džamije je svečano otvaranje njenih vrata za sve koji je poštuju'', dodao je Kozlić.
I mnogi pravoslavci, katolici, teisti i ateisti, iskazali su radost zbog ponovnog otvaranja Ferhadije.

Korak naprijed za RS

Maurenn Cormack, veleposlanica SAD-a nazočila je svečanosti otvaranja Ferhat-pašine džamije u BiH.

"Veoma sam sretna da sam ovdje na prelijepoj csvečanosti ponovnog otvaranja džamije. Američko veleposlanstvo je u 2006. i 2007. godini kroz fond za obnovu spomenika dalo jednu od prvih donacija za obnovu Ferhadije.

Zato sam sretna što sam ovdje, što je ovdje puno ljudi koji žele nazočiti otvaranju džamije koja predstavlja kulturno povijesni spomenik", kazala je ona.

Istaklnua je nadu da će ovo biti korak naprijed za Republiku Srpsku u cilju da Banja Luka postane multietnički centar kakva je bila.

"Želim izraziti zahvalnost svima koji su podržali ovaj događaj", dodala je Cormack.

Franjo Komarica, banjalučki biskup, za N1 je izjavio da je ovo dan u kojem svi trebamo podijeliti radost, pozitivnu atmosferu te da je sve to Božji dar.

Gradnja odnosa

"Kao rođeni Banjalučanin imam poseban osjećaj za sve što se tiče Banjaluke, pa tako i za simbol ovog grada džamije Ferhadije koji je bio sastavni dio ovog naroda i grada", rekao je banjalučki biskup,

Usporedio je nesretna vremena rata s današnjim.

"Bilo je to vrijeme rušenja, sada je došlo vrijeme građenja i trebamo se tome radovati. Treba preživjeti rušenje i radovati se gradnji u kojoj su sudjelovali mnogi, treba graditi međuljudske odnose. Svaka zgrada je dobrodošla, a posebno sakralni objekt što je duhovna dimenzija."
Kako će Ferhadija doprinijeti pomirenju i suživotu u Banjaluci?

"Vjerski objekti povlače tu vjersku zajednicu da učvrsti svoj identitet i da budu otvoreni prema drugima. To uče sve vjere. BiH je u posljednjih 25 godina poprište gaženja čovjeka, njegovog dostojanstva i njegovih temeljnih prava. Rodno mjesto za svakog čovjeka je najsvetije mjesto na svijetu", kazao je Komarica.

Sve može kad se hoće

Otvaranje Ferhadije u Banjoj Luci dokaz je da se sve može kad se hoće i kada se svi slože i zajedno rade - rekao je, između ostalog, u svom obraćanju predsjednik Židovske zajednice u BiH Jakob Finci na svečanosti otvaranja te džamije.

''Velika mi je čast da se obratim svima vama i da zaželim još puno godina Ferhadiji i da nikada više ne nazočimo izgradnji srušenih objekata. Također, želim da svi zajedno nazočimo izgradnji novih objekata, koji se sada završavaju'', kazao je Finci.

Pobjeda nade i dobra

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas u Banja Luci da je otvaranje Ferhat-pašine džamije pobjeda nade i dobra i šanse da se važnije stvari obnove od objekata, a to su odnosi među ljudima.

'' U svojoj punoj simbolici obnavljanje Ferhat- pašine džamije potvrda je pobjede života i nade i čvrstog uvjerenja da ćemo na ovim prostorima nastaviti živjeti zajedno. Obnavljanje Ferhadije simbol je trajnog povratka Bošnjaka na ove prostore jer božje kuće nisu samo mjesto za obavljanje molitve nego i potvrda opstojnosti naroda koji se u njima mole'', kazao je Izetbegović u svom obraćanju na svečanosti otvaranja Ferhat-pašine džamije.

U povijestima država i naroda, kako je dodao, rijetki su događaji poput ovog današnjeg. U mračnom vremenu kada je Ferhadija srušena malo ko je vjerovao da će ovaj dan ikada doći.

Oni koji su u to vjerovali i oni koji su svojim dobrim djelima omogućili, naglasio je Izetbegović, danas su ostvarili pobjedu.

'' Poruke koje dana upućujemo iz obnovljene Ferhadije imaju povijesnu težinu i snagu o kojoj će posebno svjedočiti generacije koje dolaze '', kazao je Izetbegović.

Simbol internacionalne obnove

Sead Pašić, koji je obavljao funkciju direktora za izgradnju džamije Ferhadije, u nedavnom razgovoru za Fenu je rekao da je kao nacionalni spomenik Ferhadija  izuzetno lijepa, prostorno savršeno urađena.

''Zbog toga smo se mi, koji smo je ponovo gradili, plašili hoćemo li znati to uraditi. Osnovni zahtjev za takve spomenike jeste da se grade na istom mjestu, od istih materijala i na isti način kao što je to bilo prvobitno. Mi smo u potpunosti uspjeli u tome, a sve to zahvaljujući ekipi stručnjaka iz BiH i Turske'', naveo je Pašić.

Istaknuo je da je i Vlada Republike Srpske donirala 350.000 KM za obnovu Ferhadije, a doprinos obnovi dale su i mnoge države koje imaju ambasade u BiH.

''Na taj način ona je postala simbol internacionalne obnove. U tome i jeste njena prava vrijednost jer je nitko ne može svojatati, a ona predstavlja pravu vrijednost '', naglasio je Pašić.

Davutoglu: Ferhadija je poruka mira svim građanima BiH i cijelom svijetu

Premijer Turske Ahmet Davutoglu izrazio je zahvalnost svim dužnosnicima i narodima koji su pomogli u izgradnji Ferhat-pašine džamije u Banjoj Luci.

''Ferhadija je poruka mira svim građanima BiH i cijelom svijetu. Nema puno gradova gdje se bogomolje svih naroda nalaze tako blizu. Ako se one sačuvaju sačuvat će se mir i blagostanje'', kazao je Davotuglu na ceremoniji otvaranja džamije.

Podsjetio je da je vijest o rušenju Ferhat-pašine džamije poznatije kao Ferhadije primio prije 23 godine u Maleziji.

''Tamo je kasnije boravio i prvi predsjednik BiH Alija Izetbegović i zajedno smo plakali zbog te tužne vijesti. Zato sam danas sretan i vjerujem da je svojom dušom prisutan i Izetbegović '', kazao je Davutoglu.

Prinčeva poruka

Njegovo kraljevsko veličanstvo Princ od Welsa poslao je poruku s iskrenim čestitkama u povodu otvorenja džamije Ferhadija.

''Veliko mi je zadovoljstvo što vam mogu uputiti moje iskrene čestitke povodom otvorenja džamije Ferhadija. To je nevjerovatan uspjeh i ogromna počast umijeću, predanosti i beskrajnom strpljenju svih onih koji su doprinjeli procesu neumorne restauracije.

 Stoljećima je ova povijesna građevina bila jedan od najvažnijih primjera islamske arhitekture u Europi. Njena obilježja klasičnog otomanskog stila, zasnovana na bezvremenskim, univerzalnim proporcijama prostora i geometrije, služila su kao stalan podsjetnik trajnog kulturološkog dijaloga između Islama i Krišćanstva.

 Brutalno uništenje džamije Ferhadija 1993. godine bilo je tragičan primjer što se može dogoditi kada se zajednice namjerno ohrabruju da zaborave svoje zajedničko naslijeđe i da se, umjesto toga, fokusiraju na razlike među sobom. Ipak, ponovna izgradnja je izuzetan i snažan pokazatelj kako zajednice, koje su neviđenim barbarstvom i patnjom bile razdvojene jedna od druge, mogu jedna drugu podržati na dugom putu prema pomirenju.

 Pozdravljam sve koji su imali hrabrosti da podrže ovaj plemeniti poduhvat i neka Svevišnji Bog blagoslovi ovo mjesto i sve njegove ljude'', kaže se u poruci Princa od Welsa, priopćeno je iz Britanskog veleposlanstva u BiH.  




Kopirati
Drag cursor here to close