Svečano otvaranje

Otvorena vrata Ferhat-pašine džamije

Kultura / Flash | 07. 05. 2016. u 10:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Učenjem Kur'ana hafiza iz Turske, u 11.30 započeo je program svečanog otvorenja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banja Luci, poznatije kao Ferhadija.

Ceremonija otvorenja je okupila veliki broj dužnosnika, vjernika i drugih gostiju.

Nakon učenja fragmenata iz Kur'ana o ljepoti dobročinstva, ilahija i salavata, program svečanog otvorenja obnovljene Ferhat-pašine džamije u Banja Luci počeo je pozdravnim obraćanjem muftije banjalučkog Osmana ef. Kozlića.

Muftija je današnji dan nazvao danom radosti jer je Ferhadija ponovno vraćena gradu na Vrbasu, a razglednica Banje Luke, s njenom nazočnošću, ponovno potpuna.

''U tradiciji bosanskih muslimana, otvaranje džamije je svečano otvaranje njenih vrata za sve koji je poštuju'', dodao je Kozlić.

I mnogi pravoslavci, katolici, teisti i ateisti, iskazali su radost zbog ponovnog otvaranja Ferhadije.

Muftija je kazao da je Ferhadiji vraćena ljepota i privlačnost graditeljskog dragulja, a da su, osim ministarstava na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, općina, gradova, obnovu podržali dobrotvori iz drugih država, Turske, Katara i Kuvajta, kao i brojni pripadnici Islamske zajednice, ali i međunarodne zajednice poput Žaka Klajna, Valentina Inzka , Ahmeta Davutoglua, Tomasa Milera, princa Čarlsa...

''Posebno raduje što su obnovu podržali Branilsav Bjeloš i Žarko Krupljanin'', kazao je između ostalog muftija.

''Ferhadija se ponovno otvara prema svima nama, ona ne optužuje nikoga za zlo koje joj je nanijeto, ali opominje da pamtimo kako nam se slično zlo ne bi nikad ponovilo'', rekao je, između ostalog, banjalučki muftija.

Inče, obnovljena Ferhadija je otvorena presijecanjem vrpce, simbolično na isti datum kada je prije 23 godine, 7. svibnja 1993. godine, tijekom rata u Bosni i Hercegovini, uništena eksplozivom, potom srušena, a njeni dijelovi i povijesni fragmenti odneseni na smetlište. Na području Banje Luke tijekom rata je porušeno 16 džamija. Obnovljene su sve osim Arnaudije.

Obnova Ferhadije trajala je deset godina, sakupljan je kamen po kamen prvobitnog zdanja i ugrađivan u novo.

Ta džamija je središnji objekt u gradu, primjer arhitektonske ljepote, sklada i umijeća dekoracije.

Izgrađena je 1579. godine u klasičnom otomanskom stilu.

Kopirati
Drag cursor here to close