Slovo Makovo i u Mostaru

Duraković: Mak Dizdar je samo svoj pisac

Kultura / Flash | 21. 06. 2014. u 21:59 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Uz zvuke lutnjiste Edina Karamazova i stihove Maka Dizdara na književnoj sceni Cluba Aleksa u Mostaru su nastavljeni poetski susreti 'Slovo Makovo' na kojima sudjeluju najveća pjesnička imena Bosne i Hercegovine Crne Gore i Hrvatske.

U organizaciji Fondacije Mak Dizdar dvanaest pjesnika i pjesnikinja nominiranih za nagradu Grada Sarajeva za najbolje novoobjavljeno pjesničko djelo na hrvatskom, bosanskom, srpskom ili crnogorskom jeziku u 2013. godini “Slovo Makovo/Mak Dizdar” sudjelovali su večeras u pjesničkim večerima a ovom prilikom je predstavljena i poetska zbirka “Slovo Makovo 2014.” – izbor pjesama svih nominiranih autora.

Povezivanje književnih stvaratelja

''Ovi međunarodni poetski susreti imaju želju prije svega da se prisjete lika i djela velikog bh. pjesnika, isto tako da se doprine povezivanju književnih stvaratelja iz regije, ali i da se bosanskohercegovačkoj publici predstavi kvalitetno poetsko stvaralaštvo iz regije.

Ovo je prvi put da se manifestacija održava, a po dosadašnjem druženju koje je počelo jučer u Sarajevu i broju posjetitelja u Sarajevu i Mostaru, mislim da smo uspjeli u svom naumu. Danas smo također obišli Stoalc rodni grad Maka Dizdara u čiji spomen su ovi susreti i ustanovljeni, i tamošnju Makovu hižu, muzejsko-galerijski centar Fondacije Mak Dizdar'', rekao je za Bljesak.info Gorčin Dizdar.

Dizdar je naveo, kako je vrlo važno istaknuti da ova manifestacija ima veliku perspektivu, ali da je problem koji postoji više administrativni.

Administrativni problemi i neispunjena obećanja

''Imamo problema sa suradnjom grada Sarajeva koji treba dodijeliti samu nagradu “Slovo Makovo/Mak Dizdar”, a koja se sastoji od skulpture i novčane svote 7000 KM. No Sarajevo ne odgovara na obećane obveze, no nadam se da će se to promijeniti'', kazao je entuzijastično Gorčin Dizdar, ističući veliki optimizam što se tiče opstanka ove hvale vrijedne manifestacije.

''Mislim da će biti jako teško opstati, ali nađu se uvijek neki ljudi koji prepoznaju vrijedne projekte tako se npr, ovogodišnji susreti održavaju zahvaljujući potpori Ministarstva civilnih poslova BiH i Ministarstva kulture i sporta FBiH. No ne bi škodio ni veći interes publike'', nadodao je Dizdar za kraj.

Poezija i književnost nikada nisu bili na zavidnoj poziciji, pa čak i u bogatijim zemljama od Bosne i Hercegovine, ali ovi susreti imaju drugačiji značaj jer odaju počast neprevaziđenom bh. piscu.

Ukloniti ideološka čitanja

''Mislim da Maka Dizdara u nekim krugovima ima previše, a u nekim premalo. Po mom mišljenju se radi o sjajnom pjesniku koji zaslužuje više pozornosti, te zaslužuje biti više prevođen i istraživan, nego što se to sada događa. Ideologijska čitanja nisu dobra, posebno za ovako sjajnog pjesnika kao što je Mak Dizdar'', rekla je bh. pjesnikinja Ferida Duraković, inače moderatorica ovih večeri.

Po mišljenju ove pjesnikinje Maka Dizdara treba samo čitati onako kako bismo mi htjeli, kako bi književnost htjela. Kada se ovaj veliki pjesnik tako čita, po mišljenju Duraković, ideologije se uklanjaju.

''Mak Dizdar ne smije biti bošnjački pisac, ne smije biti hrvatski pisac, niti pisac ostalih. Mak Dizdar je samo svoj pisac i on je najviše naš'', zaključila je.

Ova kulturna manifestacija večeras je, po riječima Aleksandre Savić, kruna petogodišnjeg postojanja književne scene Cluba Aleksa, te proslava njegovog rođendana.

Kopirati
Drag cursor here to close