11.-13. kolovoz

Dani Neretvanske kneževine u Metkoviću

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, kroz izložbu ''CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića'' bit će prikazana prošlost na području današnjeg Metkovića.
Kultura / Flash | 09. 08. 2022. u 10:46 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Od četvrtka, 11. kolovoza do subote, 13. kolovoza 2022. u Gradskom parku i na Velikoj rivi u Metkoviću će se održati manifestacija ''Dani Neretvanske kneževine''.

U petak, 12. kolovoza u 21 sat će Metkovsko amatersko kazalište na Neretvi i prostoru Velike rive izvesti uprizorenje ''O Metkoviću prvi put'' – Dekonstrukcija: Prema tužbi carinika Stanka Sladinovića zabilježeno u knjizi tužbi izvani dana 30. siječnja 1422., Državni arhiv u Dubrovniku. Scenarij i režiju potpisuje Radovan Marčić, a sudjeluju još članovi KUD-a Metković, te UL Veterani IV. gardijske brigade DNŽ.

U sklopu manifestacije, a povodom 600. obljetnice od prvoga pisanoga spomena grada Metkovića, kroz izložbu ''CORONA (lat. corona: vijenac, kruna) u povijesti Metkovića'' bit će prikazana prošlost na području današnjeg Metkovića.

Područje Metkovića i šire okolice naseljeno je od najstarijih vremena. Ilirske gomile razasute po okolnim brdima, Šibanici, Dragoviji i iznad samoga grada, na Predolcu, zasad su jedini pouzdani svjedoci te naseljenosti u pretpovijesnom dobu. Antičko doba je na ovom području posvjedočeno brojnim spomenicima. Najvažniji lokalitet je Narona, na mjestu današnjeg Vida. U ranosrednjovjekovnom razdoblju jadranska obala potpada pod bizantsku vlast, a dolaskom Južnih Slavena na ovim prostorima formira se Neretvanska kneževina, koja vremenom postaje dio Hrvatskog kraljevstva. Gašenjem dinastije narodnih vladara područje Neretve dolazi pod vlast hrvatsko-ugarskih kraljeva, a njihovim slabljenjem i pod vlast bosanskih vladara. Padom Bosne i dolaskom Osmanlija u ova područja, vlast se izmjenjivala između Osmanskog carstva i Mletačke republike. Nakon kratkotrajne francuske okupacije područje Neretve dolazi pod vlast dinastije Habzburg, a nakon I. svjetskog rata dinastije Karađorđević, priopćila je Turistička zajednica Grada Metkovića.

Kroz ovu izložbu postavljenu u Gradskom parku možete saznati nešto o prošlosti Metkovića, fotografirati se kao jedan od vladara i ponijeti fotosuvenir.

Kopirati
Drag cursor here to close