Velik broj uzvanica

U Mostaru obilježen Dan državnosti Srbije

''Srbija je na Dan državnosti ponosna i zahvalna svim svojim velikim znanstvenicima – Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, čija su genijalna otkrića promijenila tijek povijesti te velikim vojskovođama Stepi Stepanoviću, Živojinu Mišić
Kultura / Flash | 13. 02. 2018. u 20:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Regionalna suradnja jedan je od najznačajnijih vanjskopolitičkih prioriteta Srbije i Generalni konzulat ove zemlje u Mostaru i dalje će biti posvećen unapređenju odnosa BiH i Srbije, izjavila je sinoć u Mostaru konzularna predstavnica Marija Bakoč.

''Srbija je opredijeljena za unapređenje dobrosusjedskih odnosa. Generalni konzulat Srbije u Mostaru bit će, kao i do sada, posvećen unaprjeđenju ekonomske, kulturne, znanstvene i sportske suradnje Srbije i BiH, u korist svih građana'', rekla je Bakočeva na svečanom prijemu povodom Sretenja – Dana državnosti Srbije, piše Srna.

Ona je navela da je 15.veljače jedan od najvažnijih datuma u povijesti suvremene Srbije, te da je na taj dan 1835. godine u Kragujevcu donesen prvi ustav Kneževine Srbije – Sretenjski ustav, koji je bio jedan od prvih demokratskih ustava u Europi.

''Srbija je na Dan državnosti ponosna i zahvalna svim svojim velikim znanstvenicima – Nikoli Tesli, Milutinu Milankoviću, Mihajlu Pupinu, čija su genijalna otkrića promijenila tijek povijesti  te velikim vojskovođama Stepi Stepanoviću, Živojinu Mišiću, Radomiru Putniku, koji su branili njen suverenitet'', istaknula je Bakočeva.

Ona je naglasila da je Srbija zahvalna i svojim uspješnim sportašima, umjetnicima, kao i svima koji je predstavljaju u regiji i svijetu.

''Srbija je danas demokratska, moderna, suverena zemlja. Zbog značajnog povijesnog naslijeđa naša je obveza da se trudimo da budemo bolji i uspješniji, zbog budućih generacija'', dodala je Bakočeva.
Svečanom prijemu u Vladičanskom dvoru bazičili su, između ostalih, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, načelnik Nevesinja Milenko Avdalović, ministri u Vladi Hercegovačko-neretvanske županije, zamjenik ministra vanjskih poslova Srbije Aca Jovanović.

Prijemu su nazočili i konzularna predstavnica Hrvatske u Mostaru Jadranka Modrić, rektori dva mostarska univerziteta Zoran Tomić i Elvir Zlomušica, predstavnici Srpske pravoslavne crkve, visokoškolskih ustanova i drugi gosti.

U okviru prigodnog programa nastupio je srpski glumac Nebojša Dugalić, te pjevačka grupa Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva “Gusle” iz Mostara.

Dan državnosti Srbije, koji se praznuje 15. i 16. veljače, ustanovljen je u spomen na dan kada je na zboru u Orašcu 1804. godine podignut Prvi srpski ustanak i na dan kada je u Kragujevcu 1835. godine izdat i zakletvom potvrđen prvi Ustav Knjaževstva Srbije – Sretenjski ustav.

Kopirati
Drag cursor here to close