ovisnost

BiH nije zrela za slobodu medija

Kultura / Flash | 03. 05. 2017. u 09:49 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Profesor banjalučkog Fakulteta političkih nauka Miloš Šolaja smatra kako je BiH prilično nezrela kada je riječ o slobodi medija i da će biti potrebno mnogo vremena da politička kultura i kultura medija "sazriju" u mjeri da mediji zaista budu slobodni.

"Treba mnogo vremena da se ekonomska situacija u zemlji popravi, da se podigne razina političke kulture, a i sama razina profesionalnog novinarstva koja je u BiH veoma niska", rekao je Šolaja Srni povodom obilježavanja 3. svibnja – Svjetskog dana slobode medija.

Šolaja kaže da su mediji u BiH pristrani, upravo zbog toga što su i financijski ovisni o nekome, te da je gotovo nemoguće da postoji neki od medija koji može sam opstati na tržištu.

"S druge strane, novinari su neorganizirani jer nisu napravili nikakve mehanizme sindikalne i druge zaštite, zbog čega podliježu raznim utjecajima ili su ovisni o otuđenim centrima političke moći", dodao je Šolaja.

Kada je riječ o opstanku tiskanih medija u BiH, Šolaja je naveo da tiskani mediji nisu u stanju da prate brzinu informacija, kao što to danas mogu web-siteovi i portali, piše Srna.

"Mediji nisu našli svoje mjesto ni kao mediji u razmjeni kritičkih mišljenja jer je kod nas kritičko mišljenje prilično ograničeno. O slobodi medija govori se uglavnom kao u frazama i isključivo na ovaj dan", kaže Šolaja.

Svjetski dan slobode medija proglašen je 1993. godine na Generalnoj skupštini UN i obilježava se 3. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close