Predavanje i izložba

Dva kulturna događaja obogatila proljeće u Konjicu

Nakon predavanja, svečano je otvorena izložba 'Trag kalema', grupe autora: Edine Jugo, Salke Junuzovića i Elvedine Cokoja Hebib
Kultura / Flash | 30. 03. 2019. u 11:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U petak navečer u punoj Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u Konjicu, u okviru dvanaeste kulturno obrazovne manifestacije 'Dani Sejfullaha ef. Prohe', predavanje o temi 'Žene – nositeljice pozitivnih promjena u društvu', održala je profesorica Fakuleta islamskih nauka Univerziteta u Sarajevu, doc.dr. Zehra Alispahić.

Na samom početku moderatorica, profesorica Karađoz-begove medrese u Mostaru, Harisa Ćukle upoznala je prisutne sa nekoliko osnovnih biografskih crtica uvažene profesorice Alispahić, koja je o pomenutoj temi govorila:

"Žene su u povijesti islama imale nemjerljivu i izuzetno važnu ulogu jer su oblikovale stvarnost zajednici u kojoj su živjele. Vrijednost ljudskog djela u učenju islama nakon obavljenih ibadeta koji ga obrazuju i educiraju i pripremaju za djelovanje u zajednici, mjeri se konkretnim doprinosom kvaliteti života društva i uslugom koja se čini ljudima u svin sferama života.

Foto: Vehid Šišić / Detalj s predavanja

Kada je islam kao službena religija stupio na ovo područje, a to je bilo prije točno pet i pol stoljeća, otkada i možemo govoriti o zajednici muslimana ovoga podneblja, on je bio podjednako poticajan kako za muški tako i za ženski dio svojih sljedbenika. Dolaskom islama oslobađa se ogromna kreativna energija i ljudski potencijali", govorila je Alispahić.

"Nezaobilazna je njezina uloga i hrabrost u procesu širenja islama bilo da je čuvala čast, kuću i potomstvo svoga muža dok je bio u borbama i ratovima ili da je i sama u njima sudjelovala o čemu govore brojne junačke i lirske pjesme ovoga podneblja, a osobito i brojni tragovi materijalne kulture širom balkanskog prostora poznati kao turbeta, nišani, mezari šehida ili gazi djevojaka poput onih u Fojnici, Bugojnu, D. Vakufu, Gornjoj Tuzli, Mostaru kao ovosvjetska uspomena na hrabre muslimanke, heroine koje su čuvale, branile i za svoju vjeru i čast domovine i život dale".

Nakon predavanja, svečano je otvorena izložba 'Trag kalema', grupe autora: Edine Jugo, Salke Junuzovića i Elvedine Cokoja Hebib, koji su Konjičanima predstavili trideset autorskh radova u kojima dominira kaligrafsko pismo u različitim tehnikama, a u jednom djelu kombinirano sa motivima ebru umjetnosti.

Foto: Vehid Šišić / Detalj s izložbe

Program je nastavljen umjetničkim performanskom Lamije Sokolović i Adnana Lape, a izložbu 'Trag kalema', službeno je otvorila doc. dr. Zehra Alispahić. Ovo je bila jedinstvena prilika da KUU 'Sejfullah' Konjic, kao organizator 'Dana Sejfullaha ef. Prohe', uputi zahvalnost partneru Udruženju 'Kaligraf' i iskaže posebno poštovanje prema njegovom osnivaču, najjboljem bh. kaligrafu prof. Munibu Obradoviću, čiji je rad već odavno internacionaliziran na brojnim svjetskim bijenalima i izložbama.

U Bosanskoj sobi Narodnog univerziteta u utorak, 9. travnja od 19:45 sati, na repertoaru 'Dana Sejfullaha ef Prohe', slijedi program 'Naša živa baština', na kojem će o temi 'Abdullah Bošnjak - tajna jamačnog uvjerenja', govoriti: akademik, prof. dr. Rešid Hafizović, prof. dr. Sedad Dizdarević, dr. Aminja Moker i mr. Amar Imamović.

Kopirati
Drag cursor here to close