Od 10. do 14. listopada

'U fokusu' Mediteran Film Festivala devet kratkih dokumentaraca

U ovom off programu Mediteran Film Festival prikazuje devet kratkih dokumentarnih filmova po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća.
Kultura / Film TV | 28. 09. 2023. u 09:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Neka od najboljih novijih ostvarenja kinematografije Mediterana donosi program 'U fokusu' ovogodišnjeg izdanja festivala dokumentarnog filma u Širokom Brijegu. U ovom off programu Mediteran Film Festival prikazuje devet kratkih dokumentarnih filmova po izboru festivalskog selektora Zdravka Mustaća.

Francuska redateljica Mona Rosi u filmu 'Smatrajte da sam bila usamljena' donosi stvarno i izmišljeno dopisivanje između junakinje Dalekog zapada i djeteta koje je morala napustiti.

Vizualni esej koji zagovara imaginaciju kroz putopis konstruiranih i anonimnih pejzaža, te svojevrsnu bilješku o budućnosti gledamo u filmu 'Mjesta koja ćemo disati' hrvatskog redatelja Davora Sanvincentia.
U ovoj selekciji Španjolska produkcija dominira, te je iz ove zemlju u programu pet dokumentaraca. 'Las órdenes' Elisae Celda prikazuje vrijeme nakon perioda izolacije, kada daleko jedni od drugih, grupa mladih ljudi prakticira svojevrsnu meditaciju kako bi dosegli apsolutnu sreću kroz vibraciju svojih tijela sa Zemljom.

'La Panadella' redatelja Joela Jimenez priča o simboličnom a malom cestovnom gradiću u propadanju smještenom u Kataloniji, koji čeka dolazak posjetitelja iz misteriozne kule. U dokumentarcu Fermína Salea 'Majstor filma' gledamo slike i područje, duhove prošlosti koji se susreću licem u lice sa sadašnjošću.

U svakodnevnu šetnju s tri starice vode nas redatelji N. Ubach, D. Cano, U. Andersson, M. Codesido u filmu 'Stariji'. Međutim, iznenadna smrt jedne od njih mijenja sve.

'Daidin povratak u ocean', redatelja Pabla Ramíreza Bolañoso prikazuje Daidu Ruano Moreno, 18 puta svjetsku prvakinju, koja priča o svojoj borbi protiv najtežeg suparnika - raka koji joj je zamalo oduzeo ne samo život, već i njezin najosobniji i najintimniji san.

U koprodukcija Srbije i Italije, filmu 'Ada, ili', redateljice Tijane Mamula, gledamo protagonisticu koja iskopava obiteljsku povijest genocida, zatočeništva i bijega u Bosni tijekom Drugog svjetskog rata i istražuje trajne odjeke te generacijske traume.

U domaću priču smjestio se i 'Gutač nula' dokumentarac Milog Đukića i Gorana Stojkića. Film prati pjesnika Vuka Rodića u rano jutro kad s majkom ritualno ispija kavu, odlazi kupiti kruh i usput obilazi tri za njega uobičajena mjesta u Sarajevu.

Filmovi iz ove selekcije nisu u konkurenciji za nagrade.

Podsjećamo, u natjecateljskom programu 24. Mediteran Film Festivala, po izboru selektora Zdravka Mustaća, natjecat će se dvadeset naslova - deset dugometražnih i deset kratkih dokumentarca.

Festival, čiji je generalni pokrovitelj HT Eronet, bit će održan od 10. do 14. listopada u Širokom Brijegu.

Kopirati
Drag cursor here to close