Reykjavik

"Trougao tuge" najbolji europski film 2022. godine, Zlatko Burić najbolji glumac

Film "Trougao tuge" redatelja Rubena Ostlunda proglašen najboljim europskim filmom 2022. godine, a najboljim europskim glumcem proglašen je hrvatski glumac Zlatko Burić.
Kultura / Film TV | 11. 12. 2022. u 07:49 Anadolija Agencija
TRIANGLE OF SADNESS (2022) - Official International Trailer

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Film "Trougao tuge" redatelja Rubena Ostlunda je na sinoćnjoj 35. svečanoj dodjeli Europskih filmskih nagrada, održane u Reykjaviku, proglašen najboljim europskim filmom 2022. godine, javlja Anadolu Agency (AA).

Za nagradu Europskih filmskih nagrada osim "Trougla tuge" natjecali su se filmovi “Alcarràs”, “Blizu”, “Sveti pauk” te “Corsage”.

Ruben Ostlud je proglašen europskim redateljem godine, zahvaljujući filmu “Trougao tuge” koji je otvorio ovogodišnji Sarajevo Film Festival. Švedski redatelj sinoć je također osvojio nagradu za europskog scenaristu godine.

Luksemburška umjetnica Vicky Krieps, osvojila je nagradu za najbolju glumicu 2022. godine za ulogu u filmu "Corsage", a nagradu je posvetila svim ženama u svijetu čiji se glas treba čuti.

Najboljim europskim glumcem proglašen je hrvatski glumac Zlatko Burić za ulogu u filmu "Trougao tuge" koji je na prestižnu nagradu čekao dugo godina.

"Toliko godina sam pokušavao, lijepo ju je imati sada. Nevjerojatna grupa 'Trougla tuge' dala mi je toliko moći. Želim da se zahvalim svim svojim prijateljima sa kojima sam počeo da igram u pozorištu u Jugoslaviji, vjerujem u kolektivni rad", poručio je Burić.

Video: The Good Boss (2021) 

“Dobri šef” redatelja Fernanda Leona de Aranoa je najbolja europska komedija 2022.

Palestinski redatelj Elia Suleiman primio je nagradu za europsko dostignuće u svjetskoj kinematografiji 2022.

Video: Mariupolis Trailer

"Mariupolis 2" Mantasa Kvedaravičijusa proglašen je europskim dokumentarcem godine. Litvanski redatelj dokumentarnih filmova poginuo je u travnju ove godine u pokušaju da napusti Mariupolj, jugoistočni ukrajinski lučki grad koji je tada bio pod opsadom ruskih snaga. Nagradu je u ime preminulog redatelja primila njegova kćerka.

Margarethe von Trotta primila je nagradu za europsko životno djelo.

Ovogodišnja 35. dodjela Europskih filmskih nagrada održana je u sjedištu Europske filmske akademije u Reykjaviku. Europske filmske nagrade, europski pandan Oscarima, najznačajnija su filmska priznanja Starog Kontinenta, kojima Europska filmska akademija (EFA) svake godine slavi izvrsnost na polju filma.

Više od 4.000 članova Europske filmske akademije, koju čine filmaši iz cijele Europe, glasalo je za ovogodišnje dobitnike, a svečana dodjela nagrada odala je počast postignućima europske kinematografije.

Europske filmske nagrade svake godine od 1988. dodjeljuje Europska filmska akademija kako bi prepoznala izvrsnost u kinematografskim dostignućima na Starom kontinentu.

Nagrade se dodjeljuju u 19 kategorija, od kojih je najvažnija najbolji film, a do 1997. godine službeno su se nazivale “Felix Awards”. Od 1997. godine, Europska filmska nagrada održava se početkom i sredinom prosinca.

Kopirati
Drag cursor here to close