SFF

Rekordan broj filmova na 25. Sarajevo Film Festivalu

U 18 programa 25. Sarajevo Film Festival donosi publici rekordnih 270 filmova iz 56 zemalja, od toga 68 svjetskih i 12 međunarodnih premijera.
Kultura / Film TV | 01. 08. 2019. u 16:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U 18 programa 25. Sarajevo Film Festival donosi publici rekordnih 270 filmova iz 56 zemalja, od toga 68 svjetskih i 12 međunarodnih premijera.

Na konferenciji za novinare koja je održana danas u Botaničkom vrtu Zemaljskog muzeja BiH, predstavljena je i suradnja Turističke zajednice Kantona Sarajevo i Sarajevo Film Festivala, kao i program i gosti ovogodišnjeg Open Air programa 25. Sarajevo Film Festivala.

Predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo Nermin Muzur naglasio je da suradnja sa Sarajevo Film Festivalom iz godine u godinu sve više jača. Od ove godine Turistička zajednica Kantona Sarajevo financira novčani iznos nagrade Srce Sarajeva za najbolji igrani film.
U prethodnom periodu održana je zajednička regionalna promocija Turističke zajednice KS i Sarajevo Film Festivala u Zagrebu i Beogradu, a Muzur je najavio i koncert DJ-a Solomuna ispred Vječne vatre 23. kolovoza, posljednjeg dana Festivala.

''Kada bih poželio Turističkoj zajednici najbolje poslovanje, onda bih poželio da nam sve bude kao Sarajevo Film Festival i saradnja s ovim festivalom. Ne postoji mjesto u svijetu gdje smo bili i prezentirali Sarajevo, a da ljudi ne znaju za Sarajevo Film Festival'', rekao je Muzur.

Purivatra je naglasio da je više od 1300 filmskih profesionalaca već potvrdilo svoj dolazak na Festival i da brojke govore da će ovo biti najbolje izdanje.

Jubilarno izdanje Festivala u programu Open Air u Ljetnom kinu Raiffeisen ove godine nudi niz filmskih hitova: uz film SIN bh. rediteljice Ines Tanović, čijom će svjetskom premijerom u Natjecateljskom program – igrani film 16. kolovoza biti otvoren 25. Sarajevo Film Festival, u programu Open Air ovogodišnjeg Festivala sedam je filmova, među kojima i oni koji su osvojili prestižne filmske nagrade:

  • TUGA I SLAVA / DOLOR Y GLORIA (režija: Pedro Almodóvar),
  • JADNICI / LES MISÉRABLES (režija: Ladj Ly), dobitnik Zlatne palme u Cannesu
  • PARAZIT / GISAENGCHUNG (režija: Joon Ho Bong),
  • ŠAVOVI (režija: Miroslav Terzić),
  • TO MORA BITI RAJ / IT MUST BE HEAVEN (režija: Elia Suleiman),
  • LIJEPO DOBA / LA BELLE ÉPOQUE (režija: Nicolas Bedos).

Program Open Air završava u petak, 23. kolovoza projekcijom filma Quentina Tarantina BILO JEDNOM... U HOLLYWOODU / ONCE UPON A TIME ... IN HOLLYWOOD.

Među gostima ovog programa koji dolaze na Sarajevo Film Festival su reditelji Ladj Ly, Miroslav Terzić, Elia Suleiman, glumci Damien Bonnard, Alexis Manenti, Djibril Zonga, Snežana Bogdanović, Jelena Stupljanin i drugi članovi glumačkih ekipa.

''Interes za Festival veći je nego ikada'', rekao je Purivatra.

25. Sarajevo Film Festival održava se od 16. do 23. kolovoza pod pokroviteljstvom UNESCO-a i uz moto Sarajevo mon amour.

Kopirati
Drag cursor here to close