Dokumentarci

Program MFF-a: U Širokom i Oscarovci

Kultura / Film TV | 25. 08. 2014. u 08:20 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''I ovu godinu uz snažan dokumentarni program, na kojem je i naglasak Mediteran Film Festivala, pripremili smo i velika filmska ostvarenja za ljubitelje domaće produkcije, filmove iz regije, tu su i velika imena nagrađena Oscarom, svjetske premijere, kao i program glazbenog dokumentarnog filma, što je na neki način naša filmska pjesma posvećena za ovih 15 godina iza nas'', priopćili su organizatori 15. po redu Mediteran Film Festivala koji će se održati od 27. do 30. kolovoza u Širokom Brijegu.

Objavljeni je detaljan program Festivala, pa će u srijedu 27. kolovoza u programu izvan konkurencije 'Filmovi domaćih autora', publika imati priliku vidjeti dokumentarce 'Znatiželju' Stjepana Skoke i 'Bolnicu Inkognito' Zdenka Jurilja.

Svečano otvaranje 15. MFF pripalo je svjetskoj premijeri dokumentarnog filma 'Izgubljeno dugme', redatelja Renata Tonkovića, Marija Vukadina i Roberta Bubala. Film je to koji uz festivalsku, slavi i jednu drugu obljetnicu, 40 godina od nastanka kultnog rock benda 'Bijelo dugme'.

U kasnijim projekcijama, prvog festivalskog dana kreć i program u konkurenciji – dokumentarni filmovi iz zemalja Mediterana. Od pristiglih 300 filmova, selektor festivala Damir Čučić izabrao je 22 filmska ostvarenja, po 11 filmova u kategoriji kratkometražnog – do 30 minuta i dugometražnog – iznad 30 minuta.

Ono što ovom Festivalu daje slavljeničku notu jesu i glazbeni dokumentarci koji će se prikazati u suradnji s DORF-om, jedinstvenim regionalnim festivalom glazbenog dokumentarnog filma iz grada prijatelja - Vinkovaca.

U programu posebnih projekcija MFF predstavlja kratki dokumentarac 'Autofokus', Borisa Poljaka te igrani film Kristijana Milića 'Broj 55', nagrađivanu ratnu dramu utemeljenu na istinitim događajima u kojoj glavne uloge igraju Goran Bogdan, Marko Cindrić, Slaven Knezović...

O najboljima odlučuje međunarodni žiri u dvije kategorije – za odabir najboljeg dugometražnog filma i najboljeg kratkog filma. Pored šesteročlanog žirija, koji će 30. kolovoza u dvorani kina Borak izabrati pobjednike 15. Mediteran Film Festivala i dodijeliti Grand prix MFF projektor i drugu nagradu MFF projektor, tradicionalno treću nagradu glasovanjem dodjeljuje publika.

Sami kraj Festivala, obilježit će jedno glazbeno ostvarenje - film zatvaranja 15. Mediteran Film Festivala biti će Oscarom nagrađeni dokumentarac – ''Potraga za Sugarmanom''.

Neizostavni dio Mediteranskog festivala, uz opuštenu atmosferu i dobru zabavu, jesu i filmski kvizovi, radionice, nagrade i partiji koji čine ovaj Festival nezaobilaznim kulturnim odredištem regionalne scene.

Pogledatje detaljan PROGRAM festivala. 

Kopirati
Drag cursor here to close