Velikan

Umro Richard Attenborough

Kultura / Film TV | 25. 08. 2014. u 06:18 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanski glumac i redatelj Richard Attenborough preminuo je u nedelju u 90. godini, preneo je BBC.

Attenborough je bio jedan od najpoznatijih britanskih glumaca, a imao je i uspješnu redateljsku karijeru, koja je trajala više od šest desetljeća.

Prema podacima na Wikipediji, filmsku karijeru započeo je 1942. ulogom mornara dezertera u filmu 'Borimo se na moru', ulogom koja će postati zaslužna da ga poslije angažiraju za uloge švercera ili kukavica u filmovima kao što su 'London pripada meni' (1948.), 'Morning Departure' (1950.) i njegovu prvu pravu ulogu u filmu 'Brighton Rock' (1947.) po romanu Grahama Greenea. Tijekom Drugog svjetskog rata, Attenborough je služio u Kraljevskim zrakoplovnim snagama (RAF).

Sljedećih trideset godina je plodno u britanskoj kinematografiji, a u pedesetima se pojavio u nekoliko uspješnih komedija za Johna i Roya Boultinga, uključujući 'Private Progress' (1956.) i 'Ja sam dobro, Jack' (1959.). Na početku svoje kazališne karijere, Attenborough je nastupio u produkciji 'Mišolovke' Agathe Christie na londonskom West Endu, što će postati jednom od najdužih svjetskih produkcija. I on i njegova žena bili su članovi originalne glumačke postave u produkciji koja se počela prikazivati 1952., a postavlja se i danas.

U šezdesetima je proširio spektar svojih karakternih uloga u filmovima kao što su 'Seance on a Wet Afternoon' (1964.) i 'Pištolji Batasija' (1964.) za koju je osvojio BAFTA-u za najboljeg glumca. 1963. se pojavio u Velikom bijegu, s nizom renomiranih glumaca, kao vođa eskadrona Roger Bartlett, predsjedatelj odbora za bijeg.

Godina 1967. i 1968. je dvaput zaredom osvojio Zlatni globus kao najbolji sporedni glumac, prvi za 'Misiju u Kini' sa Steveom McQueenom, a drugi za 'Doktora Dolittlea' s Rexom Harrisonom. Treći Zlatni globus će osvojiti 1983., za režiju 'Gandhija'. Nikad nije bio nominiran za Oscara u glumačkim kategorijama.

Nakon nastupa u 'Ljudskom faktoru' Otta Premingera 1979. više nije nastupao kao glumac, sve do 1993. i nastupa u ulozi ekscentričnog programera Johna Hammonda u 'Jurskom parku' Stevena Spielberga. Sljedeće godine pojavio se u 'Čudu u 34. Ulici' kao Kris Kringle. Poslije toga se s vremena na vrijeme pojavljivao u sporednim ulogama uključujući ulogu sir Williama Cecila u povijesnoj drami iz 1998., 'Elizabeta'.

Attenborough je krajem pedesetih osnovao produkcijsku tvrtku, Beaver Films, s Bryanom Forbesom i počeo graditi status producenta na projektima kao što su 'Društvo džentlmena' (1959.), 'The Angry Silence' (1960.) i 'Whistle Down the Wind' (1961.), nastupivši u prva dva i kao glumac.

Redateljski prvijenac bio je film 'Oh! Kakav divan rat' (1969.) sa zvjezdanom glumačkom postavom, a njegovi glumački nastupi su postali sporadičniji. Kasnije je režirao dva povijesna spektakla: 'Mladi Winston' (1972.), temeljen na ranom životu Winstona Churchilla i 'Nedostižni most' (1977.), o Operaciji Market Garden u Drugom svjetskom ratu.

Godine 1982. je osvojio Oscara za režiju za svoj povijesni spektakl, 'Gandhi', projekt koji je pokušavao realizirati duže vrijeme. Kao producent filma, osvojio je i Oscar za najbolji film. Posljednji filmovi su mu 'Chaplin' (1992.) s Robertom Downeyjem Jr. u ulozi Charlieja Chaplina i 'Shadowlands' (1993.), temeljen na vezi C.S. Lewisa i Joy Gresham. U oba filma je nastupio Anthony Hopkins, koji se pojavio u još tri Attenboroughova filma: 'Mladi Winston', 'Nedostižni most' i u trileru 'Čarolija' (1978.).

Kopirati
Drag cursor here to close