"Popaj sam mornar ja"

Prije 95 godina prvi put se pojavio jedan od najpopularnijih crtanih likova

Lik karikaturalnog obličja i naravi, ubrzo je stekao svjetsku popularnost (u anketi među djecom 1935. godine nadmašio je i Mickeyja Mousea). Kako je Popaj nadnaravnu snagu crpio iz špinata, time se poticalo djecu na konzumaciju toga povrća.
Kultura / Film TV | 17. 01. 2024. u 15:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Cooltoyden.com / Mornar Popaj - kultni crtani lik

Simpatični crtani lik mornar Popaj (eng. Popeye), s istetoviranim sidrima na podlakticama, neizbježnom lulom od kukuruzovine u ustima, pojavio se prvi put prije točno 95 godina, 17. siječnja 1929. u stripu "Thimble Theatre" izdavačke kuće King Features Syndicate.

Lik mornara koji jede špinata od kojeg dobiva ogromnu snagu osmislio je američki strip crtač Elzie Crisler Segar, a nakon njegove smrti nastavio ga je crtati Bud Sagendorf te drugi autori.

Lik karikaturalnog obličja i naravi, ubrzo je stekao svjetsku popularnost (u anketi među djecom 1935. godine nadmašio je i Mickeyja Mousea).

Kako je Popaj nadnaravnu snagu crpio iz špinata, time se poticalo djecu na konzumaciju toga povrća (zato su neke marke konzervi sa špinatom preuzele njegovo ime).

Popajev lik korišten je u industriji igračaka i računalnim igricama, a zaštitni znak je mnogobrojnih restorana, trgovina i slatkiša.

Video: Popeye spinach compilation

Njegov glavni protivnik je Badžo (engl. Bluto ponekad Brutus) koji nasrće na njegovu djevojku Olivu (eng. Olive Oyl). Tu su i posvojeni sin Kićo (Swee'Pea), prijatelj i izjelica Pero Ždero (J. Wellington Wimpy) i drugi.

Od 1933. do 1957. napravljeno je oko 230 kraćih epizoda te tri dulja animirana filma "Popeye The Sailor meets Sinbad the Sailor" (Mornar Popaj susreće Sinbada moreplovca), "Popeye meets Ali Baba's forty thieves" (Popaj susreće Ali Babu i 40 razbojnika) i "Aladdin and his wonderful lamp" (Aladin i njegova čarobna lampa).

Crtane filmove je do 1942. režirao Dave Fleischer, a od 1942., taj su posao obavljali Seymour Kneitel (1942. – 1957., 1960. – 1962.), Isadore Sparber (1942. – 1957.), Bill Tytla (1946. – 1950.), Dan Gordon (1942. – 1944.) i Dave Tendlar(1956).

Prepoznatljiva je bila i naslovna pjesma Popaj sam mornar ja, a za uspjeh serije osobito je zaslužan scenarist Jack Mercer, koji je ujedno Popaju davao glas.

Godine 1980. snimljen je i igrani film o Popaju u režiji Roberta Altmana. Glavne uloge su igrali Robin Williams (Popaj) i Shelley Duvall (Oliva).

Video: Popeye The Sailor Man Classic Collection HD
Kopirati
Drag cursor here to close