Samuel L. Jackson

Prije 75 godina rođen je jedan od najuspješnijih filmskih glumaca

Iako je najpoznatiji po "Paklenom šundu", s Quentinom Tarantinom je osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu za najboljeg glumca za portret prodavača oružja u filmu "Jackie Brown".
Kultura / Film TV | 21. 12. 2023. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: YouTube still / Miramax Films / Glumac Samuel L. Jackson

Na današnji dan prije 75 godina, 21. prosinca 1948. u Washingtonu je rođen proslavljeni glumac Samuel L. Jackson.

Samuel Leroy Jackson odrastao je u Chattanoogi, Tennessee sa svojom majkom, Elizabeth Jackson (djevojački Montgomery), koja je bila radnica u tvornici, a kasnije postala nabavljač opreme za umobolnicu.

Njegov otac živio je odvojen od obitelji u Kansas Cityju, Missouri i kasnije umro od alkoholizma; Jackson je oca vidio samo dvaput.

Samuel L. Jackson je pohađao Riverside High, školu u kojoj je vladala rasna segregacija. Svirao je rog i trubu u školskom orekestru. Kasnije je upisao Morheouse College u Atlanti, Georgia. Diplomirao je 1972.

Nakon ubojstva Martina Luthera Kinga Jr. 1968., Jackson je prisustvovao pogrebu u Atlanti kao jedan od službenika. Nakon toga je odletio u Memphis kako bi se priključio protestnom maršu za izjednačavanje prava.

Godine 1969. su Jackson i nekoliko starijih studenata držali nekoliko članova uprave Morehouse Collegea kao taoce na kampusu zahtijevajući reforme u nastavnom planu i upravi. Fakultet je na kraju pristao, ali Jackson je zbog svojih djela suspendiran na dvije godine (iako se kasnije vratio i zaradio diplomu, 1972.).

Kako ne bi stradao u mogućoj oružanoj pobuni, majka ga je poslala u Los Angeles nakon što joj je FBI rekao da će umrijeti za manje od godinu dana ako ostane u Crnoj moći.

Jackson je prvo odlučio upisati Morehouse College kako bi studirao arhitekturu, ali nakon što je održao nekoliko javnih govora i pojavio u verziji The Threepenny Opere, prebacio se na dramu.

Video: Top 10 Samuel L Jackson Movie Moments

Njegov prvi dugometražni film bio je Together for Days (1972.). Nakon ovih prvih uloga, 1976. se odlučio preseliti iz Atlante u New York gdje je proveo sljedećih deset godina pojavljujući se u kazališnim komadima.

Postao je ovisan o alkoholu i kokainu, zbog čega nije mogao nastupiti u dvije predstave na Broadwayu. Jacksonu je u njegovoj ranoj karijeri, uglavnom u malim ulogama u filmovima kao što su Coming to America i razni TV filmovi, kao mentor pomagao Morgan Freeman.

Nakon nastupa u predstavi A Soldier's Play (1981.), Jackson se upoznao s redateljem početnikom Spikeom Leejem koji će mu kasnije dati male uloge u filmovima Školski dani (1988.) i Učini pravu stvar (1989.). Godine 1990. se pojavio u maloj ulozi u filmu Martina Scorsesea Dobri momci, kao stvarni mafijaški suradnik Stacks Edwards.

Video: Top 10 Samuel L. Jackson Movies

Kasnije je započeo suradnju s redateljem Stevenom Spielbergom u Jurskom parku, a u Paklenom šundu Quentina Tarantina igrao je veću ulogu. To je vjerojatno Jacksonova najpoznatija uloga, ponajviše zbog njegovih monologa i dijaloga s Johnom Travoltom. Uloga mu je donijela nominaciju za Oscar za najboljeg sporednog glumca i nagradu BAFTA za najboljeg sporednog glumca.

Nakon niza neuspješnih filmova, nastavio je s dva uspješna filma, Vrijeme ubijanja, gdje je portretirao oca kojem sude zbog ubojstva dvojice muškaraca koji su silovali njegovu kćer, i Umri muški 3, trećem nastavku serijala Umri muški, s Bruceom Willisom.

Opet se udružio s Quentinom Tarantinom i osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu za najboljeg glumca za portret prodavača oružja u Jackie Brown. 1998. je radio s afirmiranim glumcima kao što su Sharon Stone i Dustin Hoffman u Sferi i Kevinom Spaceyjem u Pregovaraču.

Među najpoznatije filmove iz novijeg doba spadaju Odbjegli Django iz 2012. te Mrska osmorka, također redatelja Quentin Tarantina, film snimljen 2015. u žanru vesterna i misterije. Uz Samuel L. Jacksona, glavne uloge tumače Kurt Russell, Jennifer Jason Leigh, Walton Goggins, Demián Bichir, Tim Roth, Michael Madsen i Bruce Dern.

Jackson je glumac čiji su filmovi zaradili najviše novca. Do 2011. godine, filmovi u kojima je Jackson igrao kao glavni ili sporedni glumac zaradili su ukupno između 2,81 do 4,91 milijarde dolara na kino blagajnama u Sjevernoj Americi. (Izvor: Wikipedia)

Video: Samuel L. Jackson Receives Honorary Oscar from Denzel Washington
Kopirati
Drag cursor here to close