Norma Jeane

Prije 60 godina Marilyn Monroe otišla je u neki bolji svijet

Okreće se prema željenoj glumačkoj karijeri, te 1946. godine, nakon razvoda, potpisuje prvi ugovor za film i mijenja ime u Marilyn Monroe. Nakon nekoliko manjih uloga, prvu veću ostvaruje u filmu Ladies of the Chorus (1948.).
Kultura / Film TV | 05. 08. 2022. u 11:31 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 60 godina, 5. kolovoza 1962. preminula je u Los Angelesu legendarna glumica Marilyn Monroe.

Rođena je u Los Angelseu 1. lipnja 1926. kao Norma Jeane Mortenson i proživjela je teško djetinjstvo.

Oca nikad nije upoznala, s polusestrom nikad nije bila bliska, a majka joj je zbog psihičkih problema 1935. godine smještena u mentalnu ustanovu.

Tijekom odrastanja mijenjala je sirotišta i udomiteljske obitelji, a bila je i seksualno zlostavljana.

Kako bi izbjegla sirotište, udala se kao šesnaestogodišnjakinja za dvadesetjednogodišnjeg Jamesa Doughertya. Dok je on kao marinac plovio po Pacifiku, ona se zaposlila u tvornici municije u Kaliforniji.

U to vrijeme zapazio ju je jedan fotograf i tako započinje njena uspješna karijera pin-up modela zbog čega se od brinete pretvorila u plavušu.

Okreće se prema željenoj glumačkoj karijeri, te 1946. godine, nakon razvoda, potpisuje prvi ugovor za film i mijenja ime u Marilyn Monroe. Nakon nekoliko manjih uloga, prvu veću ostvaruje u filmu Ladies of the Chorus (1948.).

Slijede dvije manje, ali zapažene uloge u, od kritike cijenjenim filmovima, kriminalističkom Džungla na asfaltu (The Asphalt Jungle, 1950.) Johna Hustona i u drami Sve o Evi (All About Eve, 1950.) Josepha L. Mankiewicza.

Video: Marilyn Monroe - I Wanna Be Loved By You (Soundtrack "Some Like It Hot")

Uslijedile su brojne manje uloge u romantičnim komedijama, ali i u noir drami Fritza Langa Sukob u noći (Clash by Night, 1952.). Iz tog perioda izdvaja se veća uloga opasne dadilje u trileru Ne moraš kucati (Don't Bother to Knock, 1952.) Roya Warda Bakera. Iste godine nastupa uz Carya Granta i Ginger Rogers u popularnoj komediji Majmunska posla (Monkey Business, 1952.) Howarda Hawksa. Dotad najveći uspjeh postiže glavnom ženskom ulogom u noiru Niagara (1953.) Henrya Hathawaya.

Iznimno uspješan film bio je mjuzikl Muškarci više vole plavuše (Gentlemen Prefer Blondes, 1953.) Howarda Hawksa u kojem je igrala uz Jane Russell. Slijede nastupi u novim hit komedijama Kako se udati za milijunaša (How to Marry a Millionaire, 1953.) Jeana Negulescoa, Zabava je najljepši posao na svijetu (There's No Business Like Show Business, 1954.) Waltera Langa i Sedam godina vjernosti (The Seven Year Itch, 1955.) Billyja Wildera.

Njen daleko najgledaniji i najuspješniji film je komedija Neki to vole vruće (Some like it hot, 1959.) Billyja Wildera. Za tu ulogu osvojila je Zlatni globus za najbolju glumicu u komediji ili mjuziklu 1960. godine.

S Georgeom Cukorom je surađivala u romantičnoj komediji Volimo se (Let's Make Love, 1960.), a partner joj je bio Yves Montand. Iste godine dobila je zvijezdu na Pločniku slavnih u Hollywoodu.

Njezin zadnji film bila je drama Neprilagođeni (Misfits, 1961.) Johna Hustona. Scenarij filma posebno za nju napisao je Arthur Miller. A film je ujedno i zadnji film njezina glumačkog kolege Clarka Gablea.

Preminula je u trideset i šestoj godini života od predoziranja tabletama za spavanje. Na sprovodu održanom samo za bliske prijatelje i suradnike od ikone svjetskoga filma oprostio se Lee Strasberg.

Video: Top 10 Marilyn Monroe Movies of All Time
Kopirati
Drag cursor here to close