U Sarajevu

Preminuo bh. glumac Mirsad Tuka

Debitirao je u filmu "Praznik u Sarajevu", a za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, kao najbolji glumac – debitant.
Kultura / Film TV | 11. 07. 2023. u 13:05 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački kazališni, filmski i televizijski glumac Mirsad Tuka, preminuo je u utorak u Sarajevu u 59. godini, prenosi N1.

Mirsad Tuka je rođen 19. lipnja 1965. godine u Tuzli. Profesionalnu karijeru glumca započeo je kao polaznik Dramskog studija tuzlanskog Narodnog pozorišta. Završio je Fakultet dramskih umjetnosti u Beogradu.

Debitirao je u filmu "Praznik u Sarajevu", a za tu ulogu nagrađen je na Festivalu glumačkih ostvarenja u Nišu 1991, kao najbolji glumac – debitant.

Od 1996. član je ansambla sarajevskog Kamernog teatra 55. Odigrao je mnoge uloge u pozorišnim predstavama, od kojih izdvajamo predstave "Krokodil Lacoste" Zlatka Topčića, "To" Alije Isakovića, "Poljska konjica" Marka Vešovića i "Hasanaginica" za koje je i nagrađivan. Igrao je i u mnogim filmovima i TV serijama, od kojih je sam volio izdvojiti filmove "Nafaka", "Sve džaba", "Remake", "Ostavljeni" i "Warriors".

U posljednje vrijeme uspijevao se izboriti sa opakom bolešću. Poslije svake dobivene bitke nastavljao je raditi, snimati i igrati u predstavama. No, na kraju njegovo glumačko srce, ipak nije izdržalo.

Komemoracija i Posljednji ispraćaj Mirsada Tuke bit će upriličeni u Sarajevu, u četvrtak, 13. srpnja.

Kopirati
Drag cursor here to close