Elma Tataragić

Poznat prvi član žirija Bosanskohercegovačkog Film Festivala u New Yorku

Kultura / Film TV | 25. 02. 2016. u 20:37 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Žiriju trinaestogodišnjeg Bosanskohercegovačkog Film Festivala (BHFF) u New Yorku pridružuje se scenaristica i producentica Elma Tataragić.

''Ona i još dva člana žirija, čija imena ćemo objaviti u narednim tjednima, će dodijeliti nagrade žirija za najbolji dokumentarni, najbolji kratkometražni i najbolji dugometražni film'', najavili su organizatori.

Svečana dodjela Zlatnih jabuka će se održati tijekom zatvaranja festivala, koji će trajati od 26. do 28. svibnja u SVA teatru.

Tataragić je rođena u Sarajevu 1976. godine. Diplomirala je dramaturgiju na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u siječnju 2001. godine. Magistrirala je u rujnu 2010. na Filozofskom fakultetu. Doktorsku disertaciju ''Žanrovske i stilske karakteristike adaptacije književnog predloška za igrani film'' obranila je u svibnju 2014. Od 1993. godine aktivno radi u udruženju Obala Art Centar, a jedan je od osnivača Sarajevo Film Festivala, na kojem je glavna selektorica Natjecateljskog programa.

Od 2001. godine obnaša dužnost generalnog tajnika Udruženja filmskih radnika BiH i urednica je izdanja kataloga o bosanskohercegovačkom filmu.

U zvanje asistentice primljena je 2002. godine na predmetu Scenarij, gdje je danas u zvanju izvanredne profesorice.

Surađivala je na brojnim filmovima kao što su ''Prvo smrtno iskustvo'', ''Sjever je poludio'' i mnogi drugi. Koscenaristica je i producentica igranog filma ''Snijeg'', koji je osvojio brojne nagrade.

Elma Tataragić nagrađena je i nagradom Udruženja filmskih radnika BiH ''Ivica Matić'' 2008. i nagradom ''Razija Lagumdžija'' za profesora godine za 2008. i 2011. godine. Objavila je knjigu ''Stil filmskog scenarija'' 2011. godine. Članica je Udruženja filmskih radnika Bosne i Hercegovine i Europske filmske akademije.

***

Službeni natječaj za prijavu filmova je otvoren do 15. ožujka 2016. godine. Filmski odbor će razmatrati filmove bosanskohercegovačkih redatelja, kao i filmove stranih redatelja koji obrađuju teme iz Bosne i Hercegovine.

Filmovi koji dospiju do službene selekciju za BHFF 2016. god. će također ući u natječaj za nagradu publike za Najbolji film. Za dodatne informacije i prijave filmova, posjetite web-stranicu http://www.bhffnyc.org.

Kopirati
Drag cursor here to close