Film godine?

Past Lives: Romantična priča koju vrijedi pogledati

Past Lives je jedna od onih ljubavnih priča koje vas neće ostaviti ravnodušnima. Članak u nastavku sadrži spoilere za film.
Kultura / Film TV | 23. 09. 2023. u 17:15 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Gotova je Barbenheimer era i sada se neki novi filmovi nameću kao hitovi. Jedan od njih je i korejsko-američki Past Lives za kojeg čak govore da bi mogao biti film godine. Nagovještaju mu i nominaciju za Oscara, a mi smo ga pogledali.

Nećete ostati ravnodušni

Past Lives je jedna od onih ljubavnih priča koje vas neće ostaviti ravnodušnima. Članak u nastavku sadrži spoilere za film, piše Journal

Film Past Lives prati Noru i Hae Sunga te njihov odnos kroz 24 godine. Od prijateljstva u djetinjstvu do odrasle dobi. Bili su zaljubljeni kao djeca u Južnoj Koreji, ali ih je razdvojila vijest da se Nora seli u Kanadu i da se više neće vidjeti.

Video: Past Lives | Official Trailer HD | A24

Nakon 12 godina, Nora sazna da ju je Hae Sung tražio i ponovno stupe u kontakt. Sada su u svojim 20-ima i studiraju. Svaki dan pričaju preko Skypea. Nora se preselila u New York, a Hae Sung je u Seoulu. K

ada ponovno razviju osjećaje jedno prema drugom, postane teško ne viđati se. Nora odluči da moraju napraviti pauzu i ne čuti se neko vrijeme, no to se pretvori u još 12 godina, nakon kojih se napokon vide.

Prošlo je 24 godine otkako su se Nora i Hae Sung rastali kao djeca. On napokon odluči posjetiti Noru u New York, ali životi su im se skroz promijenili. Hae Sung je sada poslovni čovjek, a Nora je i udana za Amerikanca.

Jedan dan 

Ipak, svoje prijateljstvo održavali su, i 24 izgubljene godine sada su svedene na jedan dan. Film pomalo podsjeća na poznati Before Sunrise, no dok su u njemu kroz jedan dan prikazani stranci, u Past Lives nalaze se verzije Nore i Hae Sunga koji su se znali dok su bili u osnovnoj školi. Možemo čak reći da je Past Lives u jednom filmu zapravo obuhvatio cijelu Before trilogiju.

Kroz cijeli film navijamo za Noru i Hae Sunga i njihovu ljubav. No, kada se napokon vide, Nora je u braku i postavlja se ono ‘koga će odabrati’ pitanje.

Međutim, što film ide dalje, shvaćamo kako to koga će Nora odabrati nije uopće poanta filma. Zanimljivo je da njezin suprug Arthur nije prikazan kao zli čovjek koji stoji na putu pravoj ljubavi.

On zna sve o Hae Sungu, razumije njihovu povezanost i niti malo ne želi spriječiti njegov posjet New Yorku. Shvaća da je Hae Sungov razlog dolaska Nora, ali ništa ne čini po tom pitanju.

To je upravo ono što čini ovaj film toliko realističnim. Likovi nisu podijeljeni na dobre i loše. Film odbija prikazati likove na takav predvidljiv način. Nora, Hae Sung i Arthur su slični nama i ljudima oko nas. Općenito su dobri, ali i nesigurni i puni straha.

Djetinjasta ljubav 

Kroz taj jedan dan, Nora i Hae Sung istražuju New York te odu i na večeru s Arthurom. Kemija između Nore i Hae Sunga je pipljiva. Iako se nisu vidjeli uživo 24 godine, povezanost između njih nije nestala.

Međutim, Hae Sung u Nori vidi onu curicu u koju je bio zaljubljen, koja je uvijek bila za dlaku bolja od njega u matematici u školi. Nora njega vidi na isti način te je skoro iznenađena kada vidi koliko je postao privlačan tijekom godina.

Ali, oni nisu više te osobe. Norin korejski je zahrđao, a s obzirom na to da se kao mala preselila u Kanadu, identitet joj je skroz drugačiji. Kada je Arthur pita kakav je Hae Sung, Nora kaže da je jako ‘korejski’. Nešto od čega se ona davno odvojila. Stoga, za nju njezina stara ljubav kao da predstavlja i samu Koreju.

Film je prekrasno snimljen i prikazuje djetinjastu ljubav na način na koji nismo još vidjeli. Ono što je u filmu sigurno i što se osjeća kroz pomalo suzdržane razgovore koje protagonisti imaju je to da je Hae Sung vjerojatno jedina osoba koja Noru poznaje onakvu kakva je bila prije, kao i Nora Hae Sunga. To je slika koju oni ne žele pustiti i koja uvijek ostaje u prošlosti.

Dvije verzije 

Kada Nora u filmu upozna Arthura, ispriča mu o korejskom konceptu In-Yun koji nalaže da su ljudi suđeni jedno za drugo ako su im se duše susrele u prošlom životu. In-Yun doslovno na korejskom znači past lives odakle i ime filmu.

Past Lives oduševio je i javnost i kritičare. Režiju potpisuje Celine Song kojoj je ovo debitantski film, a dijelom je baziran i na njezinom vlastitom iskustvu. Distribuirao ga je A24 što danas skoro garantira da će film biti odličan. Kompanija je poznata po promoviranju neovisnih filmova koji bi vjerojatno prošli nezamijećeno.

Ipak, zvijezda filma je glavna glumica Greta Lee koja je Norin lik savršeno prisvojila. Nora je vidno samopouzdana i ambiciozna, ali vidimo kako time skriva emocije i razmišljanja o tome što se sve moglo dogoditi da nije otišla iz Koreje i da je prije 12 godina odlučila posjetiti Hae Sunga u Seoulu. Teo Yoo i John Magaro savršeno je prate kao dvije verzije njezina života.

Sve u svemu, Past Lives jedan je od onih filmova koji ostaju s vama i satima nakon završetka. Šalje poruku da se život često ne odvija onako kako smo planirali i da će neke stvari zauvijek ostati u prošlom životu.

Kopirati
Drag cursor here to close