SFF

Palestinskom redatelju Eliji Suleimanu Počasno Srce Sarajeva

Palestinskom reditelju Eliji Suleimanu biti će uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva.
Kultura / Film TV | 24. 04. 2024. u 12:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Direktor Sarajevo Film Festivala (SFF) Jovan Marjanović danas je na prvoj ovogodišnjoj pres-konferenciji uoči Festivala objavio da će palestinskom reditelju Eliji Suleimanu biti uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će se u okviru Programa 'Posvećeno' ('Tribute to') biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Elia Suleiman trenutno obnaša dužnost umjetničkog savjetnika Filmskog instituta u Dohi. Dobitnik je brojnih nagrada, među kojima su posljednje nagrada za europsko dostignuće u svjetskoj kinematografiji 2022. godine (The European Achievement in World Cinema) Europske filmske akademije te počasnog doktorata UcLouvain Belgium u veljači 2023. godine.

Izniman autor

''Čast nam je odati priznanje iznimnom autoru i prijatelju Sarajevo Film Festivala, koji univerzalnim jezikom filma govori o temeljnim ljudskim vrijednostima i emocijama - strahu i nadi, domu i domovini. Prepoznatljivim duhom pokazuje kompleksnost našeg postojanja, osvjetljavajući apsurde života s nenadmašnom jasnoćom, prikazujući duh i identitet Palestine jedinstvenim autorskim stilom. Sad, u najmračnijim vremenima u njegovoj domovini, njegov rad predstavlja svetionik razumijevanja, podsjećajući nas na moć pripovijedanja kako bi potaknuo tako potreban dijalog'', izjavio je Marjanović.

Podsjetio je da je Suleiman bio gost 25. Sarajevo Film Festivala 2019. godine, kad je u Programu Open Air prikazan njegov film "To mora biti raj" koji je osvojio posebno priznanje žirija iste godine u Cannesu. Također, bio je predsjednik žirija 22. SFF 2016. godine, te gost 2013. godine.

Produkcija živnula

Ovom prilikom, Marjanović ističe i to da će 30. po redu ovogodišnji SFF biti održan od 16. do 23. kolovoza.

''Program Festivala se polako sastavlja. Ovo je prva pres-konferencija, a kako vrijeme odmiče družit ćemo se sve više do otvaranja SFF-a 16. kolovoza. Pripreme su duže vrijeme u toku i prijave za filmove pristižu u velikom broju, vjerovatno rekordnom do sada'', kazao je Marjanović.

Uvjeren je da će ovogodišnji Festival donijeti dosta zanimljivih filmova, ako ne i boljih od onih na prošlogodišnjem izdanju SFF-a.

''Imat ćemo kvalitetan program jer je očito da je nakon pandemije produkcija živnula. Bit će puno domaćeg sadržaja koji će publika gledati'', dodao je Marjanović.

Kopirati
Drag cursor here to close