Vremeplov u filmsku prošlost

Noć hrvatskog filma u Muzičkom centru Pavarotti

Muzički centar Pavarotti Mostar ovu zanimljivu manifestaciju organizira u koprodukciji s Omladinskim kulturnim centrom Abrašević.
Kultura / Film TV | 05. 12. 2022. u 10:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Putujuća manifestacija ''Noć hrvatskog filma i novih medija'' u srijedu, 7. prosinca, stiže u Muzički centar Pavarotti Mostar. Nakon nedavnog ''otvorenja'' u Italiji u predivnom prostoru ''Triennale di Milano'' Noć je gostovala u Pečuhu, 9. studenog, u Budimpešti, 15. studenog i u Temišvaru, 11. studenog.

Svaki grad u okviru ove manifestacije imao je poseban program, besplatan za gledatelje i trajao je jedan dan, pa će tako biti i u Mostaru. Osim vremeplova u filmsku prošlost, Noć hrvatskog filma u stopu prati i aktualne domaće uratke, koji se još nisu ohladili od festivalskih premijera te su pozitivno odjeknuli među kritikom i strukom, a daje i prostor mladim, perspektivnim filmašima čije vrijeme tek dolazi.

Muzički centar Pavarotti Mostar ovu zanimljivu manifestaciju organizira u koprodukciji s Omladinskim kulturnim centrom Abrašević.

Program, koji je sastavljen od dugih igranih, kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, počinje u 18:00 sati, u sali Muzičkog centra Pavarotti, a čine ga sljedeći filmovi:

18:00h

ANIMIRANI FILM

SUROGAT / Dušan Vukotić / 9’ / 1961.

Prvi animirani film izvan Sjedinjenih Američkih Država koji je 1962. godine osvojio nagradu Oscar za najbolji crtani film. Film kao da je predvidio vrijeme u kojem se gubi granica između stvarnosti i virtualnog surogata za stvarnost.

18:15h

KRATKI IGRANI FILM

PALIKUĆA / David Gašo / 12' / 2021.

Triler. Jagoda izlazi iz stana. Važno je nahraniti mačka, provjeriti pada li kiša i dobro se odjenuti za ovo doba godine.

18:30

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

PO TAMBURI / Stanislav Tomić / 85' / 2021.

TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave da se natječu na festivalu. Tamburaški sastav Aveti s ravnice putuju na događaj na kojem ih pogrešno optužuju za krađu glavne nagrade. Na putu do rodnog sela Aveti se moraju boriti s tamburaškim skupinama, a progoni ih i policija. Kada konačno stignu kući, suočavaju se s najvećim izazovom.

20:15h

DOKUMENTARNI FILM

JEDNA OD NAS / Đuro Gavran / 51' / 2020.

Film prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju. Na proslavi petnaeste godišnjice mature kolege iz razreda razgovaraju o poslu, djeci i srednjoškolskim dogodovštinama dok pokušavaju pronaći način da započnu razgovor o spoznaji koja ih je sve šokirala.

21:15h

DOKUMENTARNI FILM

HALO MÜNCHEN / Krsto Papić / 14’ / 1967.

Težak život u Dalmatinskoj Zagori, kraju odvojenom od Jadranske obale visokim planinama, obilježen je gotovo svakodnevnim kontaktima s rodbinom na pečalbi u bližem i dalekom svijetu. Iz tuđine stiže novac, ali i predmeti koji uveseljavaju sirotinjsku svakodnevicu: gramofoni, radio-aparati, madraci… Automobili sa stranim registracijama jedini su promet na prašnim i pustim putevima.

21:30h

KRATKI IGRANI FILM

CARPE DIEM / Filip Antonio Lizatović / 13' / 2022.

U jednoj uvali  u okolici Hvara postupno dolazi do tenzija između dvoje susjeda, privatnih iznajmljivača, kada jedan od njih u svoj smještaj primi mlade i nabrijane goste kojima je jedini cilj dobro se zabaviti.

21:45h

ANIMIRANI FILM

VIDIŠ LI IH TI ? / Bruno Razum / 11’ / 2021.

Nakon što svjedoči ubojstvu jelena u šumi, dječak koji boluje od shizofrenije bježi kući. Na putu doživljava čudne situacije koje pogoršavaju njegovo stanje. Sigurnost doma samo je privid, a čitav niz vizualnih podražaja tjeraju ga da se vrati na početak u šumi kako bi promijenio tijek događaja.

Kopirati
Drag cursor here to close