Stižu osude

Nijedna žena nije nominirana za Oscara u kategoriji najbolje režije

Akademija je odlučila ignorirati mnoge žene koje su ove godine režirale hvaljene filmove, poput Sarah Polley (Women Talking), Gine Prince-Bythewood (The Woman King), Marije Schrader (She Said) i Charlotte Wells (Aftersun).
Kultura / Film TV | 27. 01. 2023. u 18:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Čestitke ovim muškarcima", izgovorila je sarkastično 2020. godine glumica i redateljica Issa Rae nakon što je pročitala popis nominiranih za Oscara u kategoriji najboljeg redatelja/ice, kada su sve nominacije pokupila muška imena. Povijest se ponavlja.

Na popisu nominiranih za najbolju režiju ponovo - samo muškarci 

Na popisu nominiranih za Oscara 2023. za najbolju režiju ponovo su samo muškarci.

Redatelji koji su izabrani su Daniel Kwan i Daniel Scheinert (Everything Everywhere All Once), Todd Field (Tár), Martin McDonagh (The Banshees of Inisherin), Ruben Östlund (Triangle of Sadness) i Steven Spielberg (The Fabelmans).

Akademija je odlučila ignorirati mnoge žene koje su ove godine režirale hvaljene filmove, poput Sarah Polley (Women Talking), Gine Prince-Bythewood (The Woman King), Marije Schrader (She Said) i Charlotte Wells (Aftersun).

U 95 godina postojanja Oscara samo sedam žena nominirano za najbolju režiju 

U posljednje dvije godine prestižnu su nagradu osvajale žene: Chloé Zhao doma je odnijela Oscar 2021. za Nomadland, a Jane Campion prošle godine za Power of the Dog.

Na neki način, potpuno izostavljanje redateljica nije iznenađenje.

U 95 godina postojanja Oscara samo je sedam žena bilo nominirano za najbolju režiju. Samo su tri pobijedile i to sve posljednjih godina: Kathryn Bigelow 2010., Chloé Zhao 2021. i Jane Campion prošle godine. 

"Ne cijene glasove žena" 

Nakon objave nominacija, organizacija Women In Film iz Los Angelesa osudila je Akademiju zbog izostavljanja filmskih redateljica.

"Još jednom su iz Akademije pokazali da ne cijene glasove žena, isključivši nas iz nominacija za najboljeg redatelja", poručili su u priopćenju.

"Oscar je više od zlatnog kipića, to je napredak u karijeri koji može dovesti do boljeg posla i povećanja plaća. Zato ćemo nastaviti promicati rad talentiranih redateljica kao što su Sarah Polley, Gina Prince-Bythewood, Maria Schrader i Charlotte Wells Aftersun", dodali su iz udruge.

Kopirati
Drag cursor here to close