Državljanstvo

Kusturica želi biti i Rus

Kusturica je naglasio da ne namjerava snimati ''nešto što je napisao Dostojevski''.
Kultura / Film TV | 29. 03. 2024. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redatelj Emir Kusturica rekao je za agenciju TASS kako se već smatra ruskim državljaninom i da bi to kasnije mogao postati i službeno, prenijela je Srna.

"Ja sam i ovako građanin Rusije, zato što je jako volim. Generalno sam građanin svijeta, a posebno Rusije. I službeno, možda i postanem, zašto da ne. Ja sam već državljanin Srbije, Francuske. Zašto da ne dobijem i državljanstvo Rusije", rekao je Kusturica za TASS.

Govoreći o svojoj namjeri da snima u Rusiji, Kusturica je naveo da je njemu jako blizak veliki ruski pisac Fjodor Mihajlovič Dostojevski, koji je pisao o marginalnim ljudima, koji nisu u centru pažnje.

"Od svog prvog filma do danas ja u svojim filmovima radim isto - govorim o ljudima koji ne žive kao svi ostali, koji obično ostaju za kulisama", dodao je.

Kusturica je naglasio da ne namjerava snimati ''nešto što je napisao Dostojevski''.

"U mom filmu bit će originalni scenarij koji će jednostavno sadržati neke ideje koje se reflektiraju iz romana Dostojevskog.

Na pitanje gdje bi još želio da snima u Rusiji, Kusturica je rekao da planira da sljedeći film snima na jugu, u Sočiju.

"To će biti film `Inženjer lakih šetnji` i govorit će o mladom čovjeku koji čisti cijevi. Zašto on šeta? Zato što želi da pomaže ljudima koji su sami", naveo je, između ostalog, Kusturica.

Dodao je kako bi želio snimati i u Kazanju, Sankt Peterburgu i Sibiru.

Kopirati
Drag cursor here to close