Planetarno popularna serija

Kako je telenovela Kassandra donijela mir na Balkanu

U telenoveli se radi o mladoj ženi koja je kao beba zamijenjena i odrasla u siromašnoj, romskoj obitelji iz cirkusa i koja se sa 18 godina vraća u svoj rodni grad gdje živi njena biološka bogata obitelj.
Kultura / Film TV | 07. 03. 2024. u 12:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planetarno popularna telenovela Kasandra počela se emitirati u listopadu 1992. godine. Njezin je uspjeh bio dotad nezapamćen, a 1997. godine stigla je i do Bosne i Hercegovine u kojoj je rat tek bio završio. Kad je emitiranje u Republici Srpskoj naglo prekinuto u cijelu se stvar umiješao američki State Department kako bi spriječio gnjev naroda i novi sukob, piše BBC Mundo.

U telenoveli se radi o mladoj ženi koja je kao beba zamijenjena i odrasla u siromašnoj, romskoj obitelji iz cirkusa i koja se sa 18 godina vraća u svoj rodni grad gdje živi njena biološka bogata obitelj. Serija je osvojila Venezuelu sa svojih 150 epizoda. Legendarnu Kasandru, čiji lik je stvorila Kubanka Delia Fiallo "majka latinoameričke sapunice", glumila je Corima Torres.

Glumica je toliko oduševila publiku da se sapunica počela izvoziti u druge zemlje španskog govornog područja, a zatim je prešla barijeru latinskog svijeta i dosegla više od 100 zemalja.

Serija "zaludila" zemlje bivše Jugoslavije

"Kasandra" je tako stigla i u zemlje bivše Jugoslavije i 1997. godine "paralizirala" Republiku Srpsku, rekao je Paez za BBC Mundo.

Antonio Páez bio je izvršni potpredsjednik Coral Picturesa, podružnice RCTV-a u Caracasu i Miamiju, te svjetski distributer sapunica.

"Bez obzira na to što su ljudi proživljavali, barem na sat vremena mogli su se odvojiti od surove, okrutne i krvave stvarnosti koju su živjeli kako bi uronili u Kasandrinu ljubavnu priču", rekla je protagonistica sapunice.

Rat u Bosni i Hercegovini u to vrijeme tek je bio završen, a 1997. godine u Republici Srpskoj je tinjao sukob između struje bivšeg predsjednika bosanskih Srba, Radovana Karadžića i njegove nasljednice Biljane Plavšić. BBC Mundo piše da je ovaj sukob prijetio narušavanju tek uspostavljenoj i krhkoj stabilnosti.

Zabrinuli Sjedinjene Američke Države

Državna televizija Republike Srpske SRT, koja je imala najveći utjecaj na stanovništvo, nalazila pod kontrolom Karadžića, piše BBC Mundo i dodaje da je Karadžić tako Srbima slao poruke protiv mirovnih snaga NATO-a i SAD.

Sve dok jednog dana u kolovozu 1997. Biljana Plavšić nije preuzela kontrolu nad repetitorom SRT u Banjaluci i prekinula signal. Kada se signal vratio u eter, bio je u rukama Biljane Plavšić. Međutim, kanal je odmah naišao na problem – nije emitirao "Kasandru", a publika je bila usred priče.

To je zabrinulo ne samo rukovodstvo televizije, već navodno i Sjedinjene Američke Države, piše Danas.hr.

Bez serije socijalni nemiri?

State department, koji je vodila administracija tadašnjeg predsjednika SAD Bila Clintona, bio je zabrinut da bi činjenica da bosanski Srbi ne mogu da nastave da gledaju omiljenu seriju mogla da izazove socijalne nemire, negodovanje i, na kraju, potakne unutrašnje sukobe i potkopa vladu Biljane Plavšić.

Zbog toga je službenik State Departmenta kontaktirao Paeza.

"Sekretarica mi je rekla da me zovu iz Ministarstva vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država", rekao je Paez i prisjetio da je s nevjericom rekao:

"Molim?".

"Počeo sam razgovarati s čovjekom koji je rekao: 'Slušaj, trenutno ti ne mogu reći svoje ime, ali postoji javna televizijska stanica i imaš seriju koja se prodaje u ovom području. Stvarno je želimo zadržati u eteru jer je skinuta i rat je eskalirao zbog toga, pa nam treba vaša pomoć da je vratimo u eter', rekao je.

Paez je nazvao televizijsku stanicu u Republici Srpskoj i poslije nekoliko pokušaja uspio da razgovara s direktorom.

"Da, stvarno želimo vratiti tu seriju. Možete li nam pomoći", rekli su mu s televizije.

Paez je pretražio zapise i otkrio da nikada nisu prodali prava emitiranja "Kasandre" SRT-u.

Opet je nazvao BiH gdje su mu priznali da je kanal piratski uzimao epizode koje su prethodno emitirane u Beogradu, ali ih nisu mogli kupiti jer nisu imali novca.

Paez je potom pokušao natjerati State Department da plati seriju jer su oni bili zainteresirani za ponovno emitiranje, ali dobio je negativan odgovor. Na kraju je odlučio da će, ako je toliko važno, seriju donirati.

"Nikada nisam čuo da je TV emisija bila toliko popularna da je zapravo pomogla i doprinijela miru. To je ono što je učinila. Zapravo, doprinijela je miru u regiji", rekao je Paez, piše BBC.

Video: 
Kopirati
Drag cursor here to close