Filmski mogul

Još 16 godina zatvora za Harvey Weinsteina

Weinstein već služi 23-godišnju kaznu za drugu presudu koju je donio sud u New Yorku, javlja BBC.
Kultura / Film TV | 23. 02. 2023. u 21:48 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bivši holivudski filmski mogul Harvey Weinstein osuđen je u četvrtak u Los Angelesu na još 16 godina zatvora zbog optužbi za silovanje i seksualni napad iz 2013. godine.

Weinstein već služi 23-godišnju kaznu za drugu presudu koju je donio sud u New Yorku, javlja BBC.

Više od 80 ljudi iznijelo je tvrdnje o silovanju i nedoličnom ponašanju o Weinsteinu još od kasnih 1970-ih.

On je negirao da je ikada imao seks bez pristanka.

Sud u Los Angelesu osudio je Weinsteina 19. prosinca za jednu točku optužnice za silovanje i dvije točke za seksualno zlostavljanje u koje je bila uključena manekenka i glumica pod imenom Jane Doe 1 kako bi se zaštitio njen identitet.

Žrtva je svjedočila da ju je Weinstein napao u hotelskoj sobi tijekom festivala talijanskog filma u Los Angelesu u veljači 2013.

Sud je Weinsteina poštedio još duže kazne oslobodivši ga optužbi za seksualni napad maserke i jer nije uspio donijeti presude po točkama koje uključuju dvije druge žene. Jedna od njih, redateljica dokumentarnih filmova Jennifer Siebel Newsom, sada supruga guvernera Kalifornije Gavina Newsoma, otkrila je da je bila navodna žrtva silovanja koja se u sudskim spisima spominje kao Jane Doe 4.

Weinstein će se vjerovatno žaliti na ovu presudu.

Bivšem filmskom magnatu prijetilo je do 18 godina zatvora u slučaju koji se vodio u Los Angelesu. Izbjegao je kaznu do 24 godine nakon što se porota nije mogla složiti je li Weinstein planirao silovanje ili je žrtva bila "posebno ranjiva".

Weinstein je 2020. osuđen na 23 godine zatvora zbog silovanja i seksualnog napada na asistenticu produkcije 2006. i glumice 2013. godine.

Ova presuda je označena kao važan trenutak u pokretu #MeToo, koji je rasvijetlio neobuzdano seksualno zlostavljanje i uznemiravanje u filmskoj i televizijskoj industriji. Jedan od najvećih učinaka pokreta #MeToo bio je pokazati ljudima širem svijeta koliko je zapravo široko rasprostranjeno seksualno nasilje.

Kopirati
Drag cursor here to close