Heath Ledger

Iako je umro s 28 godina, ostvario je neke od kultnih filmskih uloga

Njegova domaćica i maserka uspjele su otvoriti vrata i pronašle Ledgera onesviještenog na podu. Prema riječima policije, nisu ga uspjele probuditi, pa su pozvale pomoć. Ali do tada je već bilo prekasno. Heath Ledger umro je u dobi od 28 godina.
Kultura / Film TV | 22. 01. 2023. u 13:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na današnji dan prije 15 godina preminuo je australski glumac Heath Ledger, kojeg se smatralo jednim od najboljih i najnadarenijih u plejadi mlađih glumaca.

Umro je u New Yorku 22. siječnja 2008. od posljedica predoziranja lijekovima.

Heath Ledger rođen je 4. travnja 1979. u Perthu u Australiji. Činilo se kao da mu je suđeno da bude zvijezda. Imao je samo 10 godina kada je dobio glavnu ulogu Petra Pana u lokalnoj kazališnoj družini. I tu je krenuo njegov uspon prema slavi.

Sa 19 godina već je napravio skok u Los Angeles. Sa ulogom u filmu "10 razloga zašto te mrzim" (10 Things I Hate About You) 1999., Ledger je brzo osvojio Hollywood. Nakon toga njegova je zvjezdana moć samo rasla kako je dobivao uloge u filmovima poput Patriot (The Patriot) i Bal čudovišta (Monster’s Ball).

Do 2005. njegova je zvijezda sjala još jače. Njegova izvedba Ennisa Del Mara u revolucionarnom filmu Planina Brokeback (Brokeback Mountain) pokazala je njegovu vještinu ozbiljnog glumca – i zaprepastila publiku i kritičare.

Sa svojih 26 godina bio je jedan od najmlađih glumaca ikad nominiranih za Oscara.

Video: The Joker: 15 Crazy Things You Didn't Know About Heath Ledger’s Character

Nakon što je upoznao Michelle Williams na snimanju filma, započeo je sa njome burnu vezu. Par se kasnije preselio u New York i dobili su kćer krajem 2005. godine.

Sa blistavim portfeljem i predanim partnerom, činilo se da je Heath Ledger nova superzvijezda u nastajanju.

Nominaciju za Oscara filma Planina Brokeback (Brokeback Mountain) pratio je izvanredan zaokret u Nema me (I’m Not There) – filmu inspiriranom Bobom Dylanom. Još uzbudljivije, Ledger će nakon toga glumiti Jokera u Vitezu Tame (The Dark Knight).

Ali iza kulisa stvari su bile drugačije. U rujnu 2007., njegova veza s Michelle privela se kraju. Ledger se preselio na Manhattan – gdje je postao omiljena tema njujorških tabloida.

Iako su ga ti tabloidi često prikazivali kao mladog, bezbrižnog glumca koji uživa u zabavama i druženju s manekenkama, istina je bila daleko mračnija.

Video: HEATH LEDGER [BEST OF]

U New York Timesovom profilu – objavljenom samo nekoliko mjeseci prije nego što je umro – Ledger je govorio o izazovima koji su dolazili s njegovom glumačkom karijerom. Opisujući svoju ulogu u filmu Nema me (I’m Not There), Ledger je priznao da nije "ponosan" na svoju izvedbu.

Za vrijeme intervjua kada je Ledger je bio u Londonu, prije samog završetka Viteza Tame (The Dark Knight) bilo je jasno da bi uloga Jokera – nekoga koga je Ledger opisao kao "psihopata, masovnog ubojstva, shizofrenog klauna bez empatije" – mogla biti iscrpljujuća za njega.

Usred intenzivnog pripremnog rada, činilo se da je nesanica – s kojom se već borio – postajala sve gora i gora. Počeo je uzimati tablete za spavanje, ali bi mu one priskrbile tek satak vremena sna pa ih je uzimao sve češće.

Njegov prijatelj i trener dijalekta Gerry Grennell, koji je živio s glumcem tijekom posljednjih tjedana njegova života, svjedočio je njegovoj nesanici iz prve ruke. "Čuo bih ga kako luta po stanu, a ja bih ustao i rekao: 'Ajde, čovječe, vrati se u krevet, sutra moraš raditi', prisjetio se Grennell. "Rekao je, 'Ne mogu spavati, čovječe'."

Na setu Imaginarija Dr. Parnassusa (The Imaginarium of Doctor Parnassus), Ledger je bio u tako teškom stanju da su njegovi zabrinuti kolege tvrdili da ima slučaj 'hodajuće upale pluća'. Nastavio se boriti sa spavanjem – i pokušao se samoliječiti samo da bi se malo odmorio.

Grennell je rekao da se Ledger također teško nosio s prekidom veze: "Nedostajala mu je njegova djevojka, nedostajala mu je obitelj, nedostajala mu je njegova djevojčica – očajnički ju je želio vidjeti, držati je i igrati se s njom. Bio je nesretan".

Video: Top 10 Heath Ledger Movies

Nakon što je 22. siječnja 2008. Ledger je pronađen mrtav u svom stanu u New Yorku, njegova domaćica navodno je mislila da samo dugo spava – budući da ga je čula kako hrče u 12.30 sati. Ali kada je njegova maserka stigla u 14.45 sati za sastanak, Ledger nije reagirao na kucanje na vrata njegove spavaće sobe.

Njegova domaćica i maserka uspjele su otvoriti vrata i pronašle Ledgera onesviještenog i golog na podu. Prema riječima policije, nisu ga uspjele probuditi, pa su pozvale pomoć. Ali do tada je već bilo prekasno. Heath Ledger umro je u dobi od 28 godina.

Do danas je ostalo nejasno kako je točno Ledger dobio lijekove protiv bolova koji su pridonijeli njegovoj smrti. Ali za oca mladog glumca, jedina osoba koja je kriva bila je sam Heath Ledger.

"To je bila potpuno njegova greška", rekao je Kim Ledger, godinama nakon smrti njegovog sina.

"Sam je posegnuo za njima. Sam ih je unesao u svoj sustav. Ne možete kriviti nikoga drugog u toj situaciji".

Za ulogu u filmu Vitez tame posthumno je dobio Oscara za najboljeg sporednog glumca, Zlatni globus za najboljeg sporednog glumca, nagradu BAFTA-e i mnoge druge nagrade.

(Izvor: Zona zanimljivosti)

Video: Heath Ledger Wins Supporting Actor | 81st Oscars (2009)
Kopirati
Drag cursor here to close