Charlie Kaufman

Filmska industrija između istine i smeća

Filmska industrija danas nastavlja s takvom praksom i gledatelji su toliko preplavljeni da ne razmišljaju i bivaju razočarani ako ne dobiju određen broj eksplozija…
Kultura / Film TV | 14. 08. 2023. u 13:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Redatelj i scenarist Charlie Kaufman smatra kako film ne može biti umjetnost ako se bavi prodajom proizvoda, da mu upotreba umjetne inteligencije ne može dati ljudskost i da istinski stvaraoci moraju bježati od sustava filmskih studija.

Razlika između umjetnosti i zabave

Oskarovac Kafuman je danas sudjelujući u programu Masterclass Sarajevo film festivala (SFF) ocijenio kako je na filmu razlika između umjetnosti i zabave, ako se pod njom misli na konvencionalne holivudske stvari, "kao između istine i smeća".

"Ako je agenda da se filmom proda proizvod, ili je on njegov jedan dio, onda to ne može biti umjetnost. Jer onda to nije istina i ne poštuješ gledatelje kad to radiš", naveo je Kaufman.

Prema njegovim riječima, filmska industrija danas nastavlja s takvom praksom i gledatelji su toliko preplavljeni da ne razmišljaju i bivaju razočarani ako ne dobiju određen broj eksplozija i jasno ispričanu priču.

"Trebalo bi da je svetinja odnos između stvaratelja i gledatelja. Ako ne misliš tako, ne poštuješ ih i stavljaš govna u njihove mozgove", dodao je sineasta, koji je prvi put boravio u Sarajevu 2008. godine predstavljajući redateljski debi "Synedoche, New York".

Proizvodnja smeća

Kaufmanovo posljednje redateljsko ostvarenje je "Razmišljam da okončam ovo" (2020), a radio je, između ostalog, scenarije za filmove "Biti John Malkovich" (1999), "Ispovijest opasnog uma" (2002) i "Vječni sjaj besprijekornog  uma" (2004), za koji je osvojio Oscara.

Navevši kao primjer obrađenu hranu, Kaufman je ocijenio da netko naviknut traži takvu hranu čitav život, ne znajući za bolje.

"Želim pravu hranu. To što filmska mašinerija radi smatram opasnim i to me razgnjevljuje", naveo je Kaufman.

Govoreći o ulozi umjetne inteligencije u filmskom stvaralaštvu, Kaufman je naveo da su neki scenaristi "trenirani da proizvode smeće, i dok to rade, tu im može pomoći umjetna inteligencija".

"Mislim da mogu biti bolji od toga. Ako odustaneš i dopustiš studiju da umjetna inteligencija piše scenarije nema nazad, i nema nade. Umjetna inteligencija ne može stvoriti trenutak ljudskosti. Dok ljudi stvaraju postoji mogućnost da ispadne nešto vrijedno", ocijenio je Kaufman.

Male stvari

Njegova scenaristička karijera počela je na sitcom (situaciona komedija) seriji "Get A Life" devedesetih godina, koje je proveo radeći komedije i skečeve na televiziji prije nego što je prešao na film.

Kaufman primjećuje da se "brzo zatvoriš u taj krug i navikneš na tu vrstu humora".

"Moraš naučiti kako da se odvikneš od takvog pristupa humoru, jer je to smeće kao forma. No, ti kad radiš i razmišljaš tako kako studio kaže postaneš dio tog procesa", naveo je sineasta.

Upitan kakvo je rešenje problema, Kaufman je naveo da su to stvaratelji koji "rade prave stvari, odvajaju vrijeme da razmišljaju o svijetu u kome žive", kojima nisu bitna laka rješenja i likovi, i ne kopiraju ih iz nekih prethodnih ostvarenja.

 "Treba raditi filmove što više van sustava studija. To pokušavam, da radim male stvari koje imaju vrijednost. To je način borbe", rekao je američki sineasta.

Kopirati
Drag cursor here to close