Epski znanstveno fantastični nastavak

Dune - part two: Znanstveno-fantastični nastavak Denisa Villeneuvea nevjerojatno je čudan

Izvanredan dio epskog znanstveno-fantastičnog nastavka Denisa Villeneuvea, Dina: Drugi dio, govori o divovskim crvima koji vrtoglavom brzinom jure kroz pustinju.
Kultura / Film TV | 22. 02. 2024. u 11:45 Bljesak.info
Dune: Part Two | Official Trailer 3

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Epski znanstveno-fantastični nastavak Denisa Villeneuvea napušta logiku i jasnoću – ali na kraju postaje jedan od najčudnijih djela umjetničke psihodelije ikada koji je izašao iz velikog studija, svjetlosnim godinama daleko od prosječnog holivudskog blockbustera.

Izvanredan dio epskog znanstveno-fantastičnog nastavka Denisa Villeneuvea, Dina: Drugi dio, govori o divovskim crvima koji vrtoglavom brzinom jure kroz pustinju. To rade toliko često, u toliko ključnih scena, da se na kraju možete zapitati kako je to moguće. Što točno pokreće ova ogromna čudovišta bez nogu i očiju? Ne migolje se poput zmija, a crvi nisu općenito poznati po svojoj brzini, pa kako se onda stvorenja velika poput metka mogu kretati jednako brzo kao metak?

Filmaši odustali od logike

Odgovor je da jednostavno morate slegnuti ramenima i nastaviti s tim. A isto vrijedi i za gotovo sve ostalo u Dini: Drugi dio. Nakon otprilike sat vremena, postaje jasno da su filmaši odustali od logike i jasnoće, ali kada prihvatite da to neće imati puno smisla, možete prestati brinuti i uživati u jednom od najčudnijih komada filma art-house psihodelija, napisao je Nicolas Barber za BBC Culture. 

Adaptiran prema drugoj polovici Dine, utjecajnog romana Franka Herberta iz 1965., film počinje tamo gdje je posljednji stao 2021.: u pustinji. Timothée Chalamet vraća se kao Paul Atreides, međuzvjezdani aristokrat čiju su obitelj upravo masakrirali zli Harkonneni: Stellan Skarsgård je barun u stilu Marlona Branda, a Dave Bautista je brutalni izvršitelj koji ubije toliko svojih zaposlenika da Darth Vader izgleda kao Djed Mraz.

Paul i njegova majka (Rebecca Ferguson) sada se skrivaju kod Fremena, domorodačkog plemena planeta Arrakis, uključujući njihovog odvažnog vođu (Javier Bardem, pruža prijeko potrebnu prizemnu radost) i mladog ratnika, Chanija (Zendaya, koja se često mršti). Postoje dobre šanse da će Fremeni pomoći Paulu da uzvrati Harkonnenima, ali prvo mora zadobiti njihovo povjerenje. A to, kao što možda pretpostavljate, podrazumijeva učenje vožnje na leđima golemog crva.

Paulov boravak u pustinji

Jedan neobičan aspekt Dine: Drugi dio je taj da je Paulov boravak u pustinji glavna radnja filma, iako postoji mnogo podzapleta koji to nadoknađuju. Postoji nešto zagonetnog čavrljanja o plavoj "vodi života" koja izgleda kao sredstvo za čišćenje WC-a, postoje neke mistične vizije i sekvence snova, a postoji i politička i vjerska rasprava o tome je li Paul Mesija obećan u drevnim proročanstvima Fremena. U međuvremenu, na drugom planetu, Christopher Walken i Florence Pugh vode nekoliko razgovora u ulozi galaktičkog cara i njegove kćeri, s Léom Seydoux kao njihovom uglađenom pomoćnicom. I na još jednom planetu, Austin Butler pojavljuje se kao novi Harkonnen negativac.

Svakako se mnogo toga događa u filmu, ali sam Paul ne radi mnogo osim što se druži s Fremenima, pa bi gledatelji mogli uskoro shvatiti zašto je Luke Skywalker napustio Tatooine u prvom satu Ratova zvijezda. U glumačkoj ekipi nagomilanoj apsurdnim brojem najboljih glumaca suvremene kinematografije, Butler je taj koji krade šou kao vampirski sadist s malo razmetljive rock'n'roll seksipilnosti koju je glumac imao u Elvisu – i na mnogo načina, on je više protagonista nego što je Paul.

Nažalost, nitko drugi ne ostavlja veći dojam. Odnosno, ostavljaju dojam, vizualno, jer su prekrasni i njihovi kostimi tako blistavo ukrašeni – u budućnosti će se, čini se, svi odijevati kao da su Janelle Monáe na Met Gali – ali nitko u ovom dijelu Dune nije osebujna ili zaokružena osoba.

Ili će vas oduševiti ili razočarati

Romansa između Paula (Timothée Chalamet) i Chani (Zendaya) ključ je priče (Zasluge: Warner Bros) Villeneuve i njegov koscenarist, Jon Spaihts, jednostavno ne daju nijednom liku dovoljno zanimljivih stvari za reći ili učiniti, unatoč 166 minuta trajanja koje im je na raspolaganju. Srce filma je romansa između Paula i Chani, ali je toliko nedovoljno razvijena da nam uopće nije važno hoće li živjeti sretno do kraja života. Dina: Drugi dio vodi gledtalje do kraja Herbertovog prvog romana o Dini, ali brojne niti zapleta ostaju visjeti, vjerojatno u nadi da će biti povezane u Dini: Treći dio.

Od ove visokobudžetne svemirske opere možete očekivati da će vas oduševiti i dirnuti, a pod tim uvjetima Villeneuveova rasprostranjena, pretenciozna ludost mora se računati kao apsolutni neuspjeh. Ali ako želite osjetiti strahopoštovanje, to je druga stvar.

Vanzemaljski rituali i jezici toliko su detaljni, a onozemaljski dizajn toliko je razrađen da se ponekad doista čini kao da gledate proizvod daleke civilizacije.

Ovaj film ćete ili voljeti ili ne. Neki će gledatelji biti razočarani i izaći iz kina, ali drugi će biti očarani. Svi će se složiti da je svjetlosnim godinama daleko od prosječnog holivudskog blockbustera.

Kopirati
Drag cursor here to close