Bambi

Disney uništava još jedan film?

Disney se u ime političke korektnosti već našao na meti kritika, u najavljenoj Snjeguljici sedam patuljaka će se "redefinirati", nakon što se na njih požalio glumac Peter Dinklage, optužujući Disney da promiče stereotipe o ljudima patuljastog rasta.
Kultura / Film TV | 12. 10. 2023. u 12:48 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Dr. Suess i njegova djela, J.K. Rowling i njeni stavovi, Mala sirena, Crvenkapica, a sad i Bambi. Prekrajanje umjetnosti kako bi se određenu skupnu poštedjelo negativnih osjećaja dograbilo je i ovaj dječji klasik Felixa Saltena. Disney je u novoj inačici svog filma odlučio izbaciti smrt Bambijeve majke kako se djeca ne bi traumatizirala. 

Potresna scena u kojoj lovac ubija Bambijevu mamu jedna je od emotivnijih u povijesti crtanih filmova, a nema ni odraslog koji ne pusti scenu uz tužne prizore. "Postoji taj trenutak smrti majke za koji mislim da su na njega mnoga današnja djeca i roditelji osjetljiviji nego što je to bilo prije. I zato ga nisu pokazali svojoj djeci!", objasnila je Disneyeva scenaristica.

Inače, Bambi je američki animirani film iz 1942. godine, kojeg je producirao Walt Disney te režirao David Dodd Hand. Film je nastao prema istoimenom romanu pisca Felixa Saltena.

Već su se našli na meti kritika

Disney se u ime političke korektnosti već našao na meti kritika, u najavljenoj Snjeguljici sedam patuljaka će se "redefinirati", nakon što se na njih požalio glumac Peter Dinklage, optužujući Disney da promiče stereotipe o ljudima patuljastog rasta, prenosi Večernji list.

Otkazuju se političari, glumci, pa čak i pisci. Autorica Harryja Pottera našla se na meti kritika nakon svojih stavova o transrodnim osobama. "Ako spol nije stvaran, onda nema istospolne privlačnosti. Ako spol nije stvaran, onda je proživljeno iskustvo žena izbrisano. Ja volim i poštujem trans-osobe, ali brisanje koncepta spola uklanja mogućnost mnogima da smisleno raspravljaju o njihovim životima. Izreći istinu nije mržnja", napisala je jednom prilikom na Twitteru.

Cancel kultura

Zbog navodnih rasističkih karikatura, američki izdavač povukao je iz tiska knjige najpoznatijeg dječjeg književnika u SAD-u, Dr. Suessa, inače poznatog kao tvorca Mr. Grincha. Na meti su se našli i Indijanci, spomenik Ivana Meštrovića u Chicagu zbog "romantiziranog i reduciranog prikaza "Indijanaca".

Cancel kultura, ili kultura otkazivanja našla se na meti brojnih kritika, a one koju je provode, proziva se da su odlazi u krajnost. Drugi tvrde da se, koliko je moguće, treba zaštiti ranjive skupine.

Kopirati
Drag cursor here to close