Festival u New Yorku

Devetnaesti BHFF sastoji se od tri dugometražna, pet kratkih igranih filmova i četiri dokumentarna filma

Objavljen program devetnaestog po redu festivala bosansko-hercegovačkog filma, koji se održava uživo od 12. do 15. travnja u SVA teatru; uskoro počinje prodaja ulaznica
Kultura / Film TV | 22. 03. 2023. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bosanskohercegovački filmski festival (BHFF) u New Yorku objavio je program za 2023. godinu. Od velikog broja filmova prijavljenih BHFF-u na razmatranje, u finalni program festivala odabrano je ukupno dvanaest filmova.

Devetnaesti po redu festival će također imati i seriju interaktivnih diskusija sa gostima festivala, koje će trajati od srijede, 12. travnja do subote, 15. travnja uživo u SVA teatru u New Yorku. Prodaja ulaznica počinje uskoro.

Ovogodišnja selekcija filmova dočarava opseg i širinu filmskih ostvarenja koja potiču iz Bosne i Hercegovine, balkanske regije i bosanskohercegovačke dijaspore širom svijeta.

BHFF sa zadovoljstvom objavljuje da su, po prvi put, ogromna većina redatelja na ovogodišnjem festivalu žene. Štoviše, priče i teme  filmova koji su odabrani ove godine sugeriraju zavidan raspon, kao i raznovrsne  kinematografske stilove, estetiku, i format. Kao skromna filmska industrija koja se i dalje suočava s problemima financiranja i slabe infrastrukture, bosanska kinematografija uprkos izazovima nastavlja da cvijeta. BHFF ima čast da i dalje bude važna platforma za afirmaciju rada kako etabliranih tako i novih filmskih stvaratelja, navode organizatori.

"Oduševljeni smo što možemo podijeliti ovogodišnji uzbudljiv i raznoliki filmski program sa našom publikom. Pored toga, izuzetno nam je drago što se ovogodišnji program sastoji od većinom žena redatelja i scenaristica, jer su raznovrsnost i inkluzija već dugo ključni fokus i prioritet našeg festivala. Isto tako, veliki raspon tema pokazuje koliko je lokalnim, kao i filmskim stvarateljima iz dijaspore bitno da se nastave baviti važnim društvenim pitanjima: od LGBTQ+ prava, ženskih prava, do i dalje prisutne stigme sa kojom se suočavaju osobe sa posebnim potrebama, kao i kontinuirane potrebe za razgovore o ratnim traumama i načinu zacjeljivanja u postkonfliktnom okruženju”, rekli su direktor BHFF-a Amir Husak i programska direktorica BHFF-a Dijana Jelača.

Devetnaesti godišnji BHFF sastoji se od tri dugometražna igrana filma, pet kratkih igranih filmova i četiri dokumentarna filma.

Dvanaest filmova odabranih za prikazivanje na 19. po redu BHFF-u natječe se za nagrade žirija BHFF-a za najbolji dokumentarni film, najbolji kratki ili animirani igrani film, najbolji dugometražni igrani film, najbolju glumačku izvedbu, posebno priznanje žirija, kao i BHFF nagradu publike za najbolji film.

Kopirati
Drag cursor here to close