Politika ili umjetnost

HBO otkazao ulogu srpskom glumcu zbog kontroverzi povezanih s rusko-ukrajinskim ratom

Biković tvrdi da je žrtva ciljane kampanje te izražava odanost umjetnosti, odbijajući pristati na narativ koji ugrožava njegov integritet. Iako počašćen ulogom, odlučuje napustiti projekt.
Kultura / Film TV | 03. 02. 2024. u 10:10 Bljesak.info
The White Lotus Season 2

Tekst članka se nastavlja ispod banera

HBO je zamijenio glumca Miloša Bikovića u seriji 'The White Lotus' zbog kontroverznog angažmana u ruskoj produkciji, nakon poziva ukrajinskog Ministarstva vanjskih poslova.

Biković tvrdi da je žrtva ciljane kampanje te izražava odanost umjetnosti, odbijajući pristati na narativ koji ugrožava njegov integritet. Iako počašćen ulogom, odlučuje napustiti projekt.

"Odlučili smo se rastati s Milošem Bikovićem i uloga će biti preinačena", kazao je glasnogovnoinik HBO-a.

Oglasio se i Miloš Biković.

"Odrastao sam u zemlji razorenoj ratom. Kada sam imao 11 godina, dane i noći sam provodio u skloništu, dok je bombardirana moja zemlja i moj rodni grad. Takvu pustoš nikad nikome ne bih poželio.

Svakim danom je sve više sukoba svuda u celom svetu. Svaki od njih je različit. I svaki od njih je strašan. Volio bih da svi oni prestanu i da pobjedi princip ljubavi.

Danas se protiv mene vodi ciljana kampanja, koja kroz vanjski utjecaj stvara ozbiljan presedan, bacajući sjenku na suštinu umjetničke slobode. Rezultat takvog narativa je trijumf besmisla i poraz umetnosti.

Počastvovan sam što sam izabran da budem dio White Lotusa, TV serije koju veoma uvažavam, i uz kolege koje izuzetno poštujem. Ipak, moje sudjlovanje u njoj nije moguće iz razloga koji su van domena kulture, i ja se neću poklanjati narativu koji ugrožava moj integritet.

Želim da se zahvalim svima koji su bili uz mene, a mojim kolegama želim veliki uspeh u novoj sezoni. Usprkos svemu, ja i dalje vjerujem da umetnost liječi i da može da ujedini čovječanstvo. Stoga će moja uvjerenja i moja posvećenost umetnosti ostati nepromijenjeni.“

Kopirati
Drag cursor here to close