Slobodan Šijan

Ako je film kino, onda je to kod nas umrlo

Ovaj filmski velikan, koji je nedavno boravio u Trebinju na "Filmskom kampusu", tvorac remek-djela ''Ko to tamo peva", ''Maratonci trče počasni krug'', ''Davitelj protiv davitelja''… kaže kako i u 71. godini puno radi.
Kultura / Film TV | 26. 10. 2017. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ako je film kino, onda je to kod nas umrlo. Ako je film sve ono što se snima, pogotovo ako se snima kao igrana struktura, scenarij s glumcima, jer ljudima su potrebne priče da vide nešto, ali to se nešto prikazuje uglavnom na TV-u, onda je OK. Internet je otvorio novi prostor, naročito za kratke forme, upravo za eksperimentalne filmove. Tako sam pregledao gomilu filmova koje nisam mogao drugačije vidjeti'', rekao je redatelj Slobodan Šijan u intervjuu za Dnevni avaz.

Ovaj filmski velikan, koji je nedavno boravio u Trebinju na "Filmskom kampusu", tvorac remek-djela ''Ko to tamo peva", ''Maratonci trče počasni krug'', ''Davitelj protiv davitelja''… kaže kako i u 71. godini puno radi.

''Pomaže mi i to što sam angažiran u nekoliko oblasti pa, kada u jednoj presahne, pozabavim se ovom drugom. Tako da između pisanja, vizualne umjetnosti i filma imam dovoljno ideja i posla, tako da mi zaista nije dosadno'', rekao je Šijan za Dnevni avaz.

Iako je prvo završio Akademiju likovnih umjetnosti , odlučio se za film i režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti.

''Negdje u to vrijeme sam gledao prve domaće filmovi koji su mi se stvarno dopali - "Tri" Aleksandra Saše Pe-trovića, "Buđenje pacova" i "Kad budem mrtav i beo" Žike Pavlovića'', kaže Šijan.

Govoreći o odabiru komedije za svoj žanr kaže kako njegovo  ''opredjeljenje za komediju ima veze i s tim što se uvjerio da komedija najduže živi''.

''Meni kao gradskom djetetu je bila zanimljiva situacija susreta ruralnog i urbanog, koja je kod nas uvijek prisutna. A iz tog susreta se rada neki neobičan humor, koji je meni bio zanimljiv. Tako da sam tu napipao da bih mogao nešto raditi. I onda sam došao do scenarija "Ko to tamo peva". Bio je duhovit iako je to tada bila suvremena priča. Počeli smo razgovarati kako od toga možemo napraviti film. I tako je to počelo'', rekao je i dodao da je, kao veliki filmofil, imao sam iskustvo da se komedijom vrijedi baviti''.

Govoreći o uspjehu tog filma, kaže kako čovjek pokušava napraviti dobar film.

''Pogotovo kada ste debitant veoma vam je važno da imate dobar film. Tako je bilo s prvim filmom i to mi je otvorilo vrata za neke druge projekte. Baveći se komedijom, nećete imati baš neki uspjeh kod kritičara, ali imat ćete komunikaciju s publikom, što je mene u to vrijeme zanimalo'', rekao je.

Dodao je kako ga u to vrijeme festivali nisu mnogo zanimali.

''Danas su festivali sve. Meni je onda bilo bitno da se film prikazuje u nekom kinu. To je bilo dosta uspješno. U Americi su prikazivani i "Ko to tamo peva" i "Davitelj" i "Maratonci". I "Maratonci" i "Ko to tamo peva" su bili medu deset najboljih filmova te godine kada su tamo prikazani. "Ko to tamo peva" je bio četvrti. U Francuskoj je, također, mjesecima prikazivan'', kaže Šijan i dodaje kako i danas dnevno pogleda i po tri filma.

Kopirati
Drag cursor here to close