Pregled tjedna

Veselo je počelo: Teta lupa o stol, mudonje po praznoj slami

Kolumna / Kolumne | 09. 01. 2017. u 08:53 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

2.1. – Ponedjeljak

Iznenadite se kad čujete ime nekog ministra, voditelja nekog resora, oko čije pozicije su se lomila postizborna koplja, kako u novogodišnjim izjavama prosipa nove planove.
Osim što neki od njih javno i samostalno istupaju prvi put, ni jedan se ne dotiče revizija, optužbi za nerad, nepotizme, lažna obećanja. Sve se svaljuje na neriješene odnose stišćući čvrsto svoju kariku lanca onih koji žele da se ništa ne riješi. Jer, tko bi se onda natjerao raditi?

3.1. – Utorak

SBB je s okretanjem kalendara okrenuo list – na staro. Raspalili su u priopćenju za javnost po nedavno izljubljenoj SDA i Bakiru Izetbegoviću optuživši ih za nerad i činjenicu da je Kosovo više autoputa izgradilo od BiH. Nakon poljubaca, bude i udaraca. Tako je i s dvojicom najvećih Bošnjaka u BiH. Klimava koalicija još se više klima. No, na sreću za neusklađene lidere, ljudi su se zabavili prvim ovogodišnjim snijegom. Puno više nego neke službe za čišćenje snijega.
Živimo u takvoj državi, a i u takvim vremenima, da ćemo se radije iščuđavati snijegu nego gledati koalicijske ljubavnike kako se pjene i sipaju obećanja.

4.1. – Srijeda

Lijepo nam je počelo u Novoj. Dan Republike Srpske usijao je državu na temperaturu iz protekle godine. Sve je usijano osim zimskih službi koje je navodno spremne za snijeg, iznenadio snijeg.

Vojska šalje u Banja Luku orkestar. Tamo je Dan republike. Malo ponosa jer treba uzdignuti glavu nakon pokunjenog odlaska na saslušanje u Tužiteljstvu.

Bakir Izetbegtović ne da. Milorad Dodik neće ni orkestar. Ljevica (s obje lijeve) pokušava skupiti poene izlizanom mantrom kako Hrvati i Srbi dijele BiH. Dobivaju pljuske da su bošnjačka ljevica.
Drugi u Bošnjaka, Fahrudin Radončić, opalio je po nedavno izljubljenom Izetbegoviću i SDA optuživši ih za nerad. Opalio je po SDA i Dragan Čović optuživši ih da ne daju cestama kroz Hercegovinu.

Malo je cesta u ovoj zemlji koje bi sve umorne od natezanja, koja nitko ne želi odtegnuti, odvele u neki normalni svijet.

5.1. – Četvrtak

Fadil Novalić je u medijskoj ofenzivi pokušavajući skinuti teret koji mu federalni kaos trpa na leđa. Jer, budimo iskreni, Fadil je samo najisturenija karika u spetljanom lancu nerada, nesposobnosti, natezanja i podobnosti.

Tako je federalni premijer naručeno po prvi put progovorio o fenomenu #FadileOprosti. Kaže da je puno naučio iz toga. A prije toga je progledao kroz prste na zapošljavanje svoje kćerke zbog čega su Novalići imali stresan nedjeljni ručak na kojem su odlučili kako kći, inače suvlasnica tri poduzeća, neće za državne jasle.

Čini se kako Fadil treba još nekoliko lekcija.

6.1. – Petak

Bakir postao djed. Pa onda Bakir nije postao djed. Pojedini mediji razotkrivaju teorije kako se sve taji jer otac malenog prestolonasljednika nije ''odgovarajuće'' vjere. Zanimljivo, nema demantija u ''jakim'' i ''bratskim'' medijima. Tek jedna rečenica ''preko Drine''.

I dok jedne uveseljava Bakir, u Hercegovini školarce uveseljava minus. Neće biti nastave zbog hladnoća u HNŽ-u. Neće i u ZHŽ-u. Smiješno. Nekako se moglo i pravdati odgađanje nastave u rujnu zbog vrućina – iako razlog nije bio ćelopek, ali to da je ovoj djeci najhladnije u BiH, malo kome može ići u glavu.

Tim više jer su se upravo škole kojima je hladno hvalile kako dobivaju najmodernije fasade koje štite od vrućina i zima. Samo ne od nerada...

7.1. – Subota

Zna se tko je glavni u BiH. Ako teta iz NATO-a kaže da bi vojska mogla prekršiti zakon ako se postroji na Dan RS-a, onda to znači da vojska neće nazočiti proslavi Dana kojeg je Ustavni sud proglasio neustavnim.

Dakle, mudonje iz BiH ne šljive Ustavni sud, ali se pokunje kad im dama lupi šakom o stol.
Iskrenih želja za Božić je malo.

8.1. – Nedjelja

Izvukli su se galamdžije iz Srpske pa su dan prije neustavnog Dana postrojili vojsku, pa se vojska na brzinu povukla.

Tako je s našim galamama. Galamimo, busamo se u prsa, a onda svaki veliki problem ispari tiho i nečujno, a polomljeni ponosi krenu se jačati na nečemu novom.

U čemu je, uostalom problem? Neka Ako itko razuman misli da u ovoj zemlji treba nešto slaviti, neka slavi. No, bilo bi dobro kad bi se slavila svijetla budućnost a ne mračna i izvitoperena prošlost.

Kopirati
Drag cursor here to close