Pregled tjedna

Usukani koalicijski upitnik: Svi bi izbore, a da im ne uđe

Kolumna / Kolumne | 08. 08. 2016. u 07:58 Berislav JURIČ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

1.8. – Ponedjeljak

Da je nešto opet trulo u državi naškoj pokazao je jedan ručak. Na ničijoj zemlji, u nečijoj ugostiteljskoj instituciji pao je dogovor. I opet se, po najčudnijoj definiciji ljubavi, kakva samo postoji kod nas, pomiriše dva najljuća protivnika, i, kako to biva samo kod nas, naljutiše najneljutljivijeg.
Nož u leđima jednog, uvreda u leđima drugog i pranje ruku trećeg – zapetljana je definicija europskog puta Bosne i Hercegovine.

2.8. – Utorak

Opet je nečija ugostiteljska institucija trebala biti predigra za novu turu vruće partnerske ljubavi. No, Dragan Čović nije se pojavio na bureku plaćenog koalicijskim novcem Bakira Izetbegovića. Pokazalo se kao službeni stav Čovićeva ureda nije jak kao medijska mašinerija Izetbegovića, pa je hrvatski član Predsjedništva uzalud trubio kako sastanka neće biti. Ispalo je kako Čović ne želi Bakirov burek i mesna(ta) koalicija ponovno se usukala u upitnik.

3.8. – Srijeda

Da neizbježno sveto trojstvo ne bi balončić sapunice prebrzo ispuhalo, pobrinuo se Milorad Dodik koji je nakon ručka sa zlatnim kašikama rekao kako je ipak na strani starog partnera. Malo tko u državi razumije zašto su svi koalicijski poljupci bačeni u vjetar. Optužbe se i dalje sipaju. Spominju se kladionice. A samo je siguran jedan rezultat. Neriješeno. Zauvijek.

4.8. – Četvrtak

Ministri Zapadno-hercegovačko županije u šest mjeseci zasjedali su samo 4 sata i 25 minuta. Nezaposlene i prezaposlene neće dirnuti nečiji nerad. Svi su se o svom neradu zabavili.

5.8. – Petak

Planula je zastava. Nije bitno gdje, nije bitno zašto. Nama je bitno da su i oni nama tamo nekad, više puta, spalili zastavu. Svi, spaljene budućnosti, nemamo opravdanja ni za pravdanje ni za osudu. Nakon proslave s jedne strane, i obilježavanja s druge, vraćamo se plamenu vrćenja u krug koji nikako da sagori.

Između redaka provuklo se tek svjedočenje iz Oluje u kojem stoji kako je nakon prave vosjke došla neka druga. U nas je sve tako. Nakon pravih dolaze oni drugi tvrdeći da pravijih nema i da su svi drugi krivi.

6.8. – Subota

Da bi se tjedan završio u miru, završio je Bakir Izetbegović u Večernjem listu, pa su županije ostale na svojoj poziciji u Mehanizmu koordinacije. Pomislit će netko da je uistinu predstava oko raskola i pucanja po šavovima bila oko kladionica i Mostara. A Mostar nitko više ne spominje. Svi bi izbore. A da im ne uđe.

7.8. – Nedjelja

Dolazi glas iz Europske unije. Naša djeca su se bezveze svađala, a burek se bezveze ohladio. Sve je u redu. Bit će novog kredita i novih priča o europskom putu. Valjda je glazba u ugostiteljskim isntitucijama izazvala šum u komunikaciji.

Narod se raduje uspjehu bh vojske. Ubijena je zmija od tri metra. To što vojska, najizvikaniji uspjeh BiH, svaki dan ubija konzerve i nije tako strašno. Navikli smo mi i na gađanje konzervama.

Kopirati
Drag cursor here to close