Kićenje

Ulica žrtava marketinga

S federalne strane marketinške bajke tri roga u vreći lagano prosipaju glasače i simpatizere dok im se bračni par sa sudskom presudom okrupnjava i vraća na vlast uz pomoć vječnog partnera HDZ-a, zasad samo u nekim županijama koje su kantoni…
Kolumna / Kolumne | 13. 12. 2023. u 09:20 Igor BOŽOVIĆ

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ne znam jeste li ikada razmišljali o drugom najvećem kršćanskom blagdanu, ali definitivno najvećem trgovačkom blaganu, ali vjerojatno ste se zapitali kako je sve tako nabrijano i definitivno nije u skladu s kršćanskom vjerom i pričom o malenom nebeskom Kralju koji se rađa u bijednom prenoćištu u Betlehemu, čitaj štali.

Najveći božićni hit u svijetu je pjesma koja doslovce kaže džingl zvona, kao da time najavljuje veliku navalu marketinških džinglova koji su u potpunosti zamijenili duh Božića, a duh Božića je dočekati u toploj kućnoj atmosferi, sa svojim najbližima, rođendan djeteta Spasitelja. Nije ni kod nas mnogo bolje. Upalio sam posljednjih dana na Spotify listu hrvatskih božićnih pjesama i ono je Bogu plakati. Najprije Žerin Bijeli Božić koji se događa na moru pod vedrim nebom, na što li je bijelo on mogao pomisliti, vjerujem da nije pjena valova. Tu je i Božić Bili od Vanne, nisam lingvist, ali mislim da u Koprivnici ne govore ikavicom, dok je istodobno kralj ikavskog popa, pokojni Oliver, uredno napravio ijekavski bijeli Božić.

Vrhunac ponude je Thompson, a što li bi drugo bilo u Hrvata, gdje se on derači u svom produhovljenom stilu, nešto narod, nezaobilazni dom na kojem je izgradio karijeru i nekakvo vladanje. Potom ide i Vuco (na prozor Božić kuca), koji među hrvatskim božićnim pjesmama zvuči relativno dobro jer unosi osvježavajući duh božićnog filma Umri Muški.

Nešto pozitivno su ipak pjesme mlađih autora koji za razliku od ovih starih prdonja jesu odrastali uz franjevačku mladež i vjeronauk (u crkvi, onaj u školi je pogrešan u preko nekoliko stavki), tako da evo s vrha jezika mogu odabrati pjesme Mije Dimšić kao pozitivan odmak od fejk hrvatskog Božića '90-ih i ranih dvijetisućitih. No, je li samo problem u izvrnutoj slici Božića?!

Crna Godina u svim trgovinama

Nedavno su naše porezne uprave podijelile za Bosnu i Hercegovinu nezamisliv podatak da je na Crni Petak u Bosni i Hercegovini potrošeno 372 milijuna konvertibilnih maraka, što je otprilike jedan godišnji proračun neke od županija, primjerice ove uz dolinu Neretve. Prvo, crni petak

(jer ja ga ne doživljavam praznikom) u nas je potpuno neprirodan, budući da u Sjedinjenim Državama ovaj dan ima povijesno značenje, historijat, tradiciju, kako god to nazvali.

Naime, u pripremama za Dan Zahvalnosti američki trgovci nakupuju velike količine proizvoda široke potrošnje koji bi zauzimali skladišta i možda se i pokvarili ukoliko bi ostali tu nakon tog četvrtka. I iz tog razloga postoji crni petak, s bolesnim popustima, samo da se isprazne police od robe koja se više ne može prodati.

U nas je to fejk marketinški trik gdje trgovci mahom podignu cijene nekoliko tjedana pred crni petak pa ih fiktivno spuste na redovite baš na taj dan. Ili još gore, neki čak i ne podignu cijene, nego samo lupe traku sniženje. A povrh svega, bit crnog petka u Americi je na brutalnim sniženjima u stilu ništa ne smije ostati, dok naših deset ili dvadeset posto ne znači apsolutno ništa. Tko je imao 90 maraka, imat će i stotinu. Samo se dodatno mora gurati u trgovini.

I ono što je najtužnije, najnovije procjene međunarodnih agencija (normalno, jer mi kao država s aspiracijom za EU ne provodimo popis stanovništa) kažu da nas je oko dva milijuna. I sad vi podijelite ove potrošene milijune – iziđe da je svaki stanovnik BiH potrošio 186KM na crni petak. Odakle, pobogu, gdje ste našli tih par stoja, četveročlane obitelji ili bračni paru umirovljenika koji si potrošio mirovinu taj dan?! Ništa, mi smo u prosjeku žrtve marketinga.

Tuđi rat je uvijek drag

A mi jesmo žrtve marketinga u svakom pogledu. Pogledajte rat u Ukrajini, oko kojeg smo se podijelili u skladu sa srpskim ili zapadnim marketingom. Ili rat u Gazi, oko kojeg smo se podijelili u skladu, opet, sa islamskim ili zapadnim (anti-ruskim) marketingom. Sad će krenuti i rat u Gvajani, to vam je zemlja sjeverno od Brazila u kojoj je venezuelanski predsjednik Maduro skontao da imaju zlata, dijamanata, nafte i rijetkih metala poput litija pa je odlučio da će izbrisati oko 100 godina povijesti samostalne Britanske Gvajane i pripojiti tu slabo naseljenu zemlju Venezueli.

Mi ćemo se i tu vjerojatno podijeliti na rusofile i zapadofile, budući da Nicolas Maduro ima snažnu podršku iz Kremlja, a Gvajana je, kao dio zemalja Commonwealtha, bliska sa SAD-om. I ovdje isto nikomu neće biti bitno što švercer narkoticima i diktator Maduro napada domorodačku zemlju veličine Grčke, a stanovnika otprilike koliko i Crna Gora, nego ćete svoje favorite odabrati prema liniji Moskva-Washington.

Jer vama inače nisu bitni ratni zločini kao takvi, vi to birate prema boji suneta kao na Bliskom Istoku. Ili prema aktualnosti pravoslavnog kalendara kao u dolini Dnjepra. Jer ste najobičnije žrtve marketinga.

Afera oko Kurza

A sami živite u marketinškoj bajci, gdje Amerikanci postave svog naljućeg protivnika u Republiku Srpsku, da bi mogli uz pomoć vječne američko-ruske koalicije vršiti destabilizaciju i imati savršeno mjesto za pranje novca. U zemlji u kojoj je reforma pravosuđa zapravo ozakonjivanje kriminala, vi uporno vjerujete u nekakav početak pregovora s Europskom Unijom, oko članstva.

A mi bismo se usrećili da Međunarodna Zajednica kao 1878. nekakvim Berlinskim kongresom nas samo dopiše Austriji jer znate, u njih doslovno vode sudski proces protiv tada aktualnog kancelara, kada je afera oko diskoteka i novina otkrivena. U nas je i sudski proces protiv nekoga na vlasti čista smijurija. Pa samo Čović ih je skupio devet, kao Panini sličice.

S federalne strane marketinške bajke tri roga u vreći lagano prosipaju glasače i simpatizere dok im se bračni par sa sudskom presudom okrupnjava i vraća na vlast uz pomoć vječnog partnera HDZ-a, zasad samo u nekim županijama koje su kantoni, ali uskoro će lokalni izbori, uskrsnut će zeleni feniks za one što ga vole.

Ali vama je dobro, crni petak vam je svaki petak i onda, ne znam što da vam ja otvaram oči, kad vi kao većina znate bolje. A ja ću da vičem kao glas u hercegovačkoj kamenoj pustinji. Budala, hajvan, priča s psima i mačkama, gasi zapaljene kontejnere i šupe od škola, nije normalan lik. Znam da nisam nešto marketinški relevantan i ne bi me nitko otkupio ni za 90% popusta na crni petak.

 

Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima osobni su stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala Bljesak.info. Navedeni stavovi ne odražavaju ni stav bilo koje ustanove, subjekta ili objekta s kojima je povezan autor.

Kopirati
Drag cursor here to close